Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisment -spot_img
ΑρχικήΑπόψειςΟι "ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν" της Χαρίκλειας Ντερμανάκη, έγιναν θεατρική...

Οι “ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν” της Χαρίκλειας Ντερμανάκη, έγιναν θεατρική παράσταση!

Άννα Μουσογιάννη

Της Άννας Μουσογιάννη*

Την Κυριακή 05/09/2021 στο Θέατρο Λενταριανών με κομμένη την ανάσα παρακολουθήσαμε  κάποιες ιστορίες από το βιβλίο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς με τίτλο: «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» να ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή και να μας καθηλώνουν για 90λεπτά!

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης και η Θεοδώρα Ζώη κατάφεραν με επιτυχία να δώσουν σάρκα και οστά στις λέξεις και σκέψεις της Χαρίκλειας Ντερμανάκη ενώ οι τρεις ταλαντούχες ηθοποιοί Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζουν και Ματίνα Φραγγεδάκη να τις απογειώσουν. Μονόλογοι που δένουν μεταξύ τους με εύστοχες γέφυρες γεμάτες ένταση και εικόνες που μας βάζουν σε σκέψεις. Πόσα πρέπει να υπομένει  μια γυναίκα για να αποφύγει τη μοναξιά;  Με πόση μοναξιά μπορεί κάποιος να πληρώσει μέχρι να έχει αυτό που επιθυμεί; Ποιά είναι άραγε η πραγματική φυλακή, αυτή που υπάρχει ή αυτές που χτίζουμε οι ίδιοι; Αχ! Αυτός ο φόβος…Και τα όνειρα, τι είναι άραγε τα όνειρα; Είναι μόνο «η ζάχαρη στον κουραμπιέ;»…

Γυναίκες που αγάπησαν και αγαπήθηκαν. Γυναίκες που προδόθηκαν ή πρόδωσαν. Γυναίκες που στάθηκαν τυχερές ή άτυχες στη ζωή τους. Γυναίκες που εγκλωβίστηκαν σε στερεότυπα και πρέπει και άλλες που πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους.  Η Αιμιλία, η Ελευθερία, η Αλεξάνδρα, η Ελισσάβετ , η Αννέζα και οι υπόλοιπες ηρωίδες είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας, που βρίσκονται γύρω μας, δίπλα μας ή και μέσα μας.

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης και η Θεοδώρα Ζώη αφού επέλεξαν τις πιο αντιπροσωπευτικές ιστορίες του βιβλίου και βάζοντας τη δική τους πινελιά, μετέφεραν με μεγάλη επιτυχία τις ιστορίες πάνω στη σκηνή μετατρέποντας τις σε πολύ δυνατούς μονόλογους που ερμηνεύτηκαν από τις ηθοποιούς  με μεγάλη επιτυχία. Ενώ η επιλογή της μουσικής επένδυσης ήταν εξαιρετική! Αυτό που έχω να πω είναι ότι ελπίζω η παράσταση αυτή να ανέβει πάλι μελλοντικά…

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από την παράσταση, άνοιξε η αυλαία και για την ομάδα T for Techni! Έτσι μας έριξαν έντεχνα το γάντι και για επόμενες παραστάσεις που θα ακολουθήσουν!

Η Χαρίκλεια Ντερμανάκη μας είπε:

Πώς ένιωσες όταν είδες τα κείμενα σου ζωντανά πάνω στο θεατρικό σανίδι;

Η πρώτη μου αντίδραση ,στην πρόβα κιόλας, ήταν να κλάψω. μου βγήκε αυθόρμητα, αβίαστα, ένα λυτρωτικό κλάμα που δεν ήταν ούτε κλάμα χαράς, ούτε λύπης….

Συγκίνησης μάλλον, η αίσθηση ,ότι  οι γυναίκες που μου έδωσαν τις αφορμές να γράψω, θα δουν τις ζωές τους ”να παίζονται”, θα δουν τις αντιδράσεις των άλλων, με αφορμή τη θέαση της ζωής τους! Φοβόμουν  ότι μπορεί να πληγώσω κάποιους ανθρώπους, να εξοργίσω άλλους και κάποιοι άλλοι να με πουν υπερβολική! Κι ενώ φοβόμουν όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα χαιρόμουν που δεν κάθομαι στ’ αυγά μου, που με απασχολούν αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Συγκίνηση μεγάλη λοιπόν, που ζω και δεν υπάρχω απλά..Φαντάζει δεδομένο, αλλά δεν είναι πάντα.

Η Θεωδώρα Ζώη και ο Παναγιώτης μας είπαν:

Πώς προέκυψε η σκέψη να επιλέξετε αυτό το βιβλίο να μεταφερθεί στη σκηνή;

Η αρχική ιδέα ήταν του κου Χρήστου Τσαντή , ο οποίος είναι ο εκδότης του ομότιτλου βιβλίου της κας Ντερμανάκη και όραμα του ήταν να μεταφερθεί το βιβλίο στο θεατρικό σανίδι. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο, είδαμε ότι οι ιστορίες ήταν πράγματι πολύ δυνατές και αποφασίσαμε να αναλάβουμε τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία.

 

Πόσο εύκολο ήταν και ποια από τις ηρωίδες σας συγκίνησε πιο πολύ;

Το βασικότερο ζήτημα ήταν να σεβαστούμε το κείμενο της κας Ντερμανάκη τόσο σε συγγραφικό όσο και σε σκηνοθετικό επίπεδο κατι που ελπίζουμε ότι καταφέραμε. Οι δύο ηρωίδες που μας συγκίνησαν περισσότερο ήταν το Μαργαριτάκι, η κοπέλα που αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν κατά πολύ μεγαλύτερο της άντρα και η Αννέζα η Σμυρνιά που αναγκάστηκε να μεγαλώσει μόνη της το παιδί.

 

Τι μηνύματα δίνει στο κοινό; 

Τα μηνύματα που μπορεί να πάρει ο θεατής είναι πολλά, ανάλογα με το τι αγγίζει τον καθένα περισσότερο. Το βασικό όμως νόημα βρίσκεται στο γεγονός ότι η ισότητα των δύο φύλων έχει δρόμο μπροστά της για να φτάσουμε σαν κοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο.

 

Αφού σας ευχαριστήσω θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για την ομάδα T for Techni

Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε πρόσφατα στα πλαίσια της προσπάθειας να ανέβουν κάποια έργα τα οποία έχουμε ετοιμάσει και είναι ανοιχτή για τον καθένα στα Χανιά που ενδιαφέρεται για το θέατρο χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση πέραν της δημιουργίας μιας όμορφης παράστασης. Πέρα από εμάς τους δύο, οι κοπέλες οι οποίες πρωταγωνιστούν στις Ιστορίες, είναι τα πρώτα μέλη μας και είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Στοιχεία για την παράσταση:

Κείμενο: Χαρίκλεια Ντερμανάκη

Θεατρική Διασκευή : Παναγιώτης Ζαφείρης

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Ζώη – Παναγιώτης Ζαφείρης

Ηθοποιοί: Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζου, Ματίνα Φραγγεδάκη

Ομάδα:TforTechni

Παραγωγή: Ραδάμανθυς- Χρήστος Τσαντής

Αφίσα, Ηρακλής Παπαδάκης

*Η Άννα Μουσογιάννη είναι πολιτισμολόγος – αρθρογράφος

- Advertisement -
advertismentspot_img
- Advertisment -spot_img

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom