Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚοινωνίαΟι γάμοι των ανηλίκων Ρομά: Μια σταθερή διαχρονική παράδοση - BINTEO

Οι γάμοι των ανηλίκων Ρομά: Μια σταθερή διαχρονική παράδοση – BINTEO

Οι παραδόσεις και τα έθιμα στους γάμους των Ρομά, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, παραμένουν σταθερά ανεξαρτήτως της χώρας ή της ηπείρου που μπορεί να βρίσκονται.

Ο Γιάσα είναι 12 χρονών και εδώ και έναν χρόνο είναι παντρεμένος με την Κασσάνδρα, η οποία είναι επίσης ανήλικη. Οι γονείς των δύο παιδιών τους πάντρεψαν χωρίς να ζητήσουν την άδειά τους, απλά τους το ανακοίνωσαν.

Ο γάμος σε ηλικίες 12 – 13 ετών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στους καταυλισμούς των Ρομά. Πρόκειται για ένα έθιμο με πολύ παλιές ρίζες που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Δεν έχει σημασία η χώρα ή ήπειρος στην οποία μπορεί να ζουν, τα έθιμα αυτά τηρούνται από όλους.

Οι οικογένειες των αγοριών, όταν πρόκειται να ζητήσουν σε γάμο μια κοπέλα δίνουν για προίκα χρυσά νομίσματα του 19ου αιώνα.

Μερικές φορές από τη γνωριμία των παιδιών μέχρι την τελετή του γάμου περνάνε μόνο δύο με τρεις ημέρες.

Η Κασσάνδρα μεγάλωσε στη Ρωσία και προτού παντρευτεί, ονειρευόταν να γίνει γιατρός ή νοσοκόμα.

«Όταν μας έκαναν το προξενιό, δεν μου άρεσε, αλλά μετά μας πάντρεψαν και τέλος. Δεν έχει σημασία αν μου αρέσει ή αν δεν μου αρέσει, πρέπει να το κάνω», λέει η νεαρή κοπέλα.

«Έχει τόσο ωραία πράσινα μάτια, είναι όμορφη, φτιάχνει ωραίο τσάι. Πρέπει να δουλέψει! Αλλιώς γιατί την πήρα;», προσθέτει ο Γιάσαρ.

Για τις γυναίκες Ρομά υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Τα κορίτσια δεν έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν, να αρνηθούν να κάνουν δουλειές, ή να φέρνουν αντιρρήσεις στους άνδρες.

Οι τσιγγάνοι ή οι Ρομά ή οι Αθίγγανοι ή όπως αλλιώς έχουμε συνηθίσει να τους αποκαλούμαι, είναι ένας πολύ κλειστός λαός. Ακόμη και στις γιορτές καλούν κόσμο μόνο από τους γειτονικούς καταυλισμούς.

Στις γυναίκες απαγορεύεται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους άνδρες, μπορούν όμως να χορεύουν και να τραγουδούν μαζί τους.

Στην Ρωσία, οι πρόγονοί των Ρομά εγκαταστάθηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα ενώ μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν να διατηρούν έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής.

sputniknews.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom