Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
spot_img
ΑρχικήΒΗΜΑ ΑφιέρωμαΟ Πέτρος Χατζησταύρος στο Βήμα Κρήτης: Τα ΠΡΟΚΑΤ, ο Δήμος Χανίων, η...

Ο Πέτρος Χατζησταύρος στο Βήμα Κρήτης: Τα ΠΡΟΚΑΤ, ο Δήμος Χανίων, η κεντρική πολιτική, τα μελλοντικά του σχέδια…

Ένα από τα πρόσωπα που κατά το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει πολύ το δημόσιο ενδιαφέρον είναι ο Πέτρος Χατζησταύρος! Πολιτικός Μηχανικός και επιχειρηματίας στο επάγγελμα, διαθέτει μια «πένα» που στο πέρασμά της κερδίζει τουλάχιστον την …προσοχή μας!

Οι αναρτήσεις του στα social media, ιδίως αυτές που αφορούν τα «στραβά» των Χανίων, κάνουν θραύση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει ολόκληρες συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει στα Χανιά, τι δεν πάει καλά, τι πρέπει να κάνουμε Άμεσα, ώστε τα αυτονόητα να πάψουν να είναι ζητούμενα.

Ξεχώρισε ιδιαίτερα για την μεγάλη επιτυχία που σημειώνει η εταιρία του «Χατζησταύρος ΠΡΟΚΑΤ», αφού πλέον έχει καταφέρει να κάνει το σπίτι (οικίες, ξενοδοχειακό συγκρότημα, επιχείρηση κλπ) ΠΡΟΚΑΤ μόδα στην Κρήτη.

Αλλά καλύτερα ας ακούσουμε τον ίδιο…

Συνέντευξη στη συντακτική ομάδα του “Βήματος Κρήτης”

Ο Πολιτικός Μηχανικός και τα ΠΡΟΚΑΤ

 • Ο κόσμος έχει γνωρίσει τον Πέτρο Χατζησταύρο ως Πολιτικό Μηχανικό, ενώ τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ο Πέτρος έχει καταφέρει να κάνει «μόδα» -αν μου επιτρέπεται ο όρος- στα Χανιά τα Προκάτ σπίτια.

Καταρχήν σας ευχαριστώ για το «βήμα» που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου μέσα από μια συνέντευξη.

Είμαι από τους τυχερούς που οι σπουδές τους έγιναν και η εργασία τους! Και νιώθω επίσης τυχερός, καθώς αντιλαμβάνομαι την εργασία μου και ως κάτι που πραγματικά με γεμίζει ως άνθρωπο.

 • Αυτό ίσως να αποτελεί και το «κλειδί» της επιτυχίας σας.

Προφανώς. Θα πρόσθετα κιόλας ότι όπως λέγαμε στην αρχή της οικονομικής κρίσης ότι «η κρίση γεννά ευκαιρίες», αυτό είναι κάτι που ισχύει. Είμαι πεπεισμένος ότι τα «αδιέξοδα» με δημιουργικότητα και πίστη στο όραμα, μπορούν να μετατραπούν σε διεξοδικές και επιτυχημένες λύσεις.

Τα ΠΡΟΚΑΤ είναι ένα project που ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια περίπου. Με τους συνεργάτες μου είδαμε τα λάθη που γίνονταν έως τότε και προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε προσφέροντας στους πελάτες μας την ιδανική λύση για τη στέγασή τους.

 • Θα σταθώ λίγο στη λέξη «συνεργάτες». Τι σημαίνουν για εσάς;

Οι συνεργάτες είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Είναι τα άτομα με τα οποία συναναστρέφομαι αρκετές ώρες καθημερινά, είναι η «εγγύησή» μου για την καλή δουλειά, είναι οι Άνθρωπου που εμπιστεύομαι και στηρίζομαι. Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, τους ευχαριστώ που υπάρχουν στη ζωή μου και την κάνουν ευκολότερη, ομορφότερη, καλύτερη!!!

 • Γιατί να επιλέξει κάποιος ΠΡΟΚΑΤ σπίτι και όχι ένα συμβατικό;

Θα σας πω το παράδειγμα που λέω στους ανθρώπους που έρχονται για ενημέρωση στο γραφείο και είναι η πρώτη ερώτηση τους αυτή.

Είναι σαν να θες να αγοράσεις ένα…υβριδικό αυτοκίνητο.

Δεν είναι κάτι φθηνότερο, τις εγγυήσεις τις έχει, τις πιστοποιήσεις επίσης, είναι δίπλα στα αυτοκίνητα με πετρέλαιο και βενζίνη, άρα είναι ένα…ακόμα προϊόν.

Αν όμως δεν έχεις πείσει εσύ τον εαυτό σου να πάρεις υβριδικό, δεν μπορώ να σε πείσω εγώ!

Έτσι και το ΠΡΟΚΑΤ.

Είναι κάτι που 50 χρόνια χτίζουν σε όλο τον κόσμο…

 

Ο ενεργός πολίτης και ο Δήμος Χανίων

 • Είστε ιδιαίτερα ενεργός κοινωνικά. Βλέπουμε ότι συνεχώς αναδεικνύετε φλέγοντα θέματα της πόλης των Χανίων και μάλιστα με μεγάλη απήχηση στους δημότες. Μάλιστα σας έχουν προσάψει και το προσωνύμιο «ο γκρινιάρης των Χανίων» (σ.σ. με την καλή έννοια). Εύλογη η ερώτηση: γιατί το κάνετε αυτό;

Αγαπάω τα Χανιά, είναι η πόλη μου, είναι το σπίτι μου, είναι ο ευλογημένος τόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου. Δεν είναι λογικό να ονειρεύομαι να γίνουν τα Χανιά ακόμα καλύτερα; Δεν είναι λογικό να θέλω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Σε ότι αφορά το «γκρινιάρης» (σ.σ. γέλια), να σας πω την αλήθεια το δέχομαι με μεγάλη χαρά με μία μόνο προϋπόθεση: να διορθώνονται τα κακώς κείμενα! Κι ας είμαι εγώ ο γκρινιάρης. Δεν πειράζει. Τουλάχιστον θα έχουν λυθεί πράγματα αυτονόητα!

 • Δεν «φοβάστε» ότι όλη αυτή η προσπάθεια ανάδειξης κακώς κειμένων της πόλης των Χανίων μπορεί να προκαλέσει αντιπαλότητες;

Έχει προκαλέσει ήδη. Είναι όμως ένα ρίσκο το οποίο ήξερα εξαρχής ότι υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι δεν με πειράζει. Ξέρετε, δεν είμαι μόνος σε όλη αυτή την προσπάθεια. Γύρω μας υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τα στραβά, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μιλήσουν, υπάρχουν πολλοί που θέλουν αυτή η πόλη να βγει από την αφάνεια. Εγώ τυχαίνει να τα γράφω κιόλας!

Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως κάτι, γιατί πολλές φορές οι προθέσεις παρεξηγούνται. Το ότι αναδεικνύω πράγματα «στραβά», δεν σημαίνει ότι κάνω αντιπολίτευση πχ στη Δημοτική Αρχή, αλλά αντιθέτως θεωρώ ότι βοηθάω στο να αντιληφθούν οι αρμόδιοι που είναι το πρόβλημα, μιας και οι ίδιοι δεν το βλέπουν ή το δημιουργούν. Επομένως, αν κάποιοι ψάχνουν αντιπάλους και νομίζουν ότι εγώ είμαι ο αντίπαλος τους, θα τους σύστηνα να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να δουν ποιος είναι πραγματικά ο αντίπαλός τους.

 • Τη Δημοτική Αρχή Χανίων πως την βλέπετε;

Έχω την αίσθηση ότι της λείπει το όραμα για τα Χανιά. Λείπει η σωστή διαχείριση της καθημερινότητας, λείπει η γνώση για πολλά πράγματα. Ας υποθέσουμε όμως ότι έχει καλές προθέσεις για τα πάντα όσα κάνει ή δεν κάνει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ποιος είναι ο στόχος; Τι θα παραδώσει εν τέλει στην επόμενη δημοτική αρχή; Θα παραδώσει κάτι όπως τόσα πολλά παρέδωσε η προηγούμενη σε αυτήν ή θα αφήσει ένα «κενό» και η επόμενη θα «ψάχνεται» να το καλύψει;

Το θέμα είναι λοιπόν δεν είναι πως βλέπω εγώ την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αλλά πως τα μέλη της Δημοτικής Αρχής βλέπουν τον εαυτό τους. Είναι ικανοποιημένοι από την έως τώρα πορεία τους; Θεωρούν ότι ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινό καλό και στην εντολή που ζήτησαν από τους δημότες να τους δώσουν;

 

Η Κεντρική Πολιτική Σκηνή

 • Πάμε λίγο και στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή. Θα ήθελα την άποψή σου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο συντοπίτης μας Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε εξαρχής ότι ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Αυτό οφείλουμε να του το πιστώσουμε στα θετικά. Έδειξε επίσης αποφασιστικότητα σε αρκετά ζητήματα και επιπλέον η κυβέρνησή του σημείωσε και αρκετές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Απ’ την άλλη πλευρά βέβαια, οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας, καθώς αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί φοβάμαι ότι στο τέλος της θητείας του τα «λουκέτα» και οι νέοι υπερχρεωμένοι –λόγω ακρίβειας- θα είναι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους, όχι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρώ ότι είναι ένας εκ των καλύτερων «πωλητών» της Ελλάδας. Κατάφερε να «πουλήσει» ελπίδα λες και ήταν τσίχλες που αγοράζεις από το περίπτερο της γειτονιάς. Αυτό είναι κάτι που θα τον συνοδεύει σε όλη την πορεία του. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της αριστεράς, ασχέτως αν αυτό που ζήσαμε ουδεμία σχέση είχε με την αριστερά. Το ότι αρκετά συχνά λέμε ότι «ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ» στις μέρες μας, νομίζω ότι όχι μόνο έχει βάση, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στις λανθασμένες επιλογές του κ. Τσίπρα.

Σε ότι αφορά δε τον κ. Ανδρουλάκη, έχω την ελπίδα ότι ο καιρός θα δικαιώσει όλους αυτούς που τον ψήφισαν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη συμμετοχή μάλιστα, στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ έδειξαν με περίτρανο τρόπο ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα υγιές ΠΑΣΟΚ, ανανεωμένο και με έμφαση σε νέα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της επόμενης μέρας για την χώρα. Έχω την αίσθηση επομένως, ότι o κ. Ανδρουλάκης θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις και στη νέα πολιτική ταυτότητα της χώρας.

 

Ο Πέτρος Χατζησταύρος

 • Ελεύθερο χρόνο έχετε; Κι αν ναι πως τον αξιοποιείτε;

Φροντίζω να έχω. Ξέρετε, είναι σημαντικό για τον οποιοδήποτε να αξιοποιεί το χρόνο του με την οικογένειά του. Να μεγαλώνει τα παιδιά του, να περνά όμορφες στιγμές με τη σύντροφο της ζωής του, να κάνουν όλοι μαζί όνειρα. Επομένως, στον ελεύθερο μου χρόνος αφοσιώνομαι στην οικογένειά μου, παίζοντας μπάλα, διαβάζοντας ιστορίες, πλάθοντας έναν νέο και ομορφότερο κόσμο.

 • Ποιες είναι οι τρεις ιστορικές προσωπικότητες της Κρήτης που έχετε σε ιδιαίτερη θέση στη σκέψη σας;

Καζαντζάκης, Βενιζέλος, Μίκης Θεοδωράκης. Ο «αιρετικός» φιλόσοφος, ο πολιτικός Άνδρας, ο μουσικός Εμπνευστής της γενιάς μας…

 • Αγαπημένο βιβλίο;

Κάθε βιβλίο είναι ένας θησαυρός…μας ανοίγει νέους ορίζοντες, μας κάνει να μπαίνουμε στην ψυχοσύνθεση του συγγραφέα και των πρωταγωνιστών του. Επομένως, κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα με την κόρη ή τον γιο μου, γίνεται αυτομάτως και το αγαπημένο μας βιβλίο (σ.σ. γέλια). Αυτή ην περίοδο για παράδειγμα διαβάζουμε τον «Ντετέκτιβ Κλουζ» του Γίργκεν Μπανσέρους… Απλά υπέροχο, με σπουδαία τεχνοτροπία γραμμένο και με ιδιαίτερη έμφαση στο διαχωρισμό του σωστού από το λάθος…

 • Τραγούδι;

Λατρεύω τον Μποτσέλι. Η χροιά της φωνής του, τα τραγούδια του, η ηρεμία του…νιώθω ότι με ταξιδεύουν στα πιο μαγευτικά μέρη του σύμπαντος!

 • Πολιτικός στόχος;

Είμαι ενεργός πολίτης και διατεθειμένος να προσφέρω όπου μπορώ και όπου υπάρχει ανάγκη και …«ανοιχτά» μυαλά.

 • Και μια τελευταία ερώτηση: Οικογενειακή – Επαγγελματική ζωή. Σχέση σύγκρουσης ή εναρμόνισης;

Η γυναίκα μου, η οικογένειά μου είναι το Παν για ‘μένα. Δίχως αυτούς δεν μπορώ να φανταστώ καν τη ζωή μου… η σχέση μας όχι μόνο είναι σχέση εναρμόνισης, αντιθέτως είναι μια σχέση έμπνευσης…

Δυο λόγια για τον Πέτρο Χατζησταύρο…

Ο Πέτρος Χατζησταύρος είναι γεννημένος στα Χανιά ,στην ιστορική περιοχή της Χαλέπας, με πατέρα Μικρασιάτη και Μητέρα από το Ακρωτήρι Χανίων .

Είναι έγγαμος με δυο παιδιά (κορίτσι 13 ετών και γιο 8 ετών).

Είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός δομικών έργων.

Είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας και της εταιρείας κατασκευής και πώλησης ξύλινων προκατασκευασμένων κατοικιών «Χατζησταύρος ΠΡΟΚΑΤ».

Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Χανίων επί Δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη και ήταν μέλος της επιτροπής αθλητισμού και της επιτροπής συγκοινωνιακού.

Έχει υπάρξει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Άρη Παπαδογιάννη (2014).

Είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ από το 2010 ,και διατελέσας επί δυο συναπτά έτη πρόεδρος του τμήματος Χανίων hj6 kydon.

Είναι από το 2019 μέλος του ΔΣ  λιμενικού ταμείου Χανίων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 είναι παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στα τηλεοπτικά κανάλια «ΚΥΔΩΝ», «ΝΕΑ Τηλεόραση», «Creta» και «Kriti TV».

Βήμα Κρήτης

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom