Δευτέρα, Μάι 10, 2021
Αρχική Κρήτη Ο Μ.Βολουδάκης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2021

Ο Μ.Βολουδάκης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2021

- Advertisement -

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Μπορεί να είναι πολλοί οι αριθμοί και οι πίνακες σε έναν προϋπολογισμό, όμως στην πραγματικότητα είναι εύκολο να πει κανείς την ουσία με λίγα λόγια, έτσι που οι πολίτες να καταλάβουν τη σχέση των αριθμών με την πραγματικότητα όπως τη ζουν σήμερα, και όπως θα τη ζήσουν τον επόμενο χρόνο.

Τί αποτυπώνει λοιπόν με λίγα λόγια ο Προϋπολογισμός του 2021;

Αποτυπώνει πρώτα από όλα μια πολιτική αποτελεσματικής άμυνας απέναντι στην πανδημία. Άμυνας πρώτα υγειονομικής. Και βέβαια άμυνας απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ταυτόχρονα, αποτυπώνει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τις οποίες πριν από ενάμιση μόλις χρόνο απαίτησε ο ελληνικός λαός.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κράτησε την κοινωνία όρθια τους 10 τελευταίους μήνες. Αυτό πέτυχαν τα 24 δις του 2020, και τα 7,5 δις που προβλέπονται για το 2021.

Όποιος επιχειρεί να το αμφισβητήσει αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον κοινό νου, με την κοινή πείρα, με αυτό που βλέπουν τα μάτια μας.  Από το Μάρτιο ως σήμερα, περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν δεχθεί κάποιου είδους ενίσχυση από το δημόσιο.

Κι αυτό ενώ συνεχίζουν να υπηρετούνται οι λοιπές υποχρεώσεις του κράτους, να πληρώνονται οι μισθοί του δημοσίου, να πληρώνονται οι συντάξεις, οι προμηθευτές του δημοσίου,  και να συνεχίζεται παράλληλα η πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων που προγραμματίσθηκαν και νομοθετήθηκαν πριν την πανδημία.

Οι μεγάλες πολιτικές γίνονται κατανοητές όταν τις δει κανείς στις επιμέρους διαστάσεις τους.

Ας δούμε μια επί μέρους φωτογραφία:

τί σήμαινε για το νομό Χανίων, η πολιτική των κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

Στο νομό Χανίων μέχρι σήμερα έλαβαν από το κράτος:

40 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ (39,8 για την ακρίβεια) οι εργαζόμενοι για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αναστολές συμβάσεων, δώρο πάσχα.

10,2 εκ. αποζημίωση ειδικού σκοπού οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αυτά είναι 50 εκατομμύρια καθαρής ενίσχυσης – επιδότησης.

Πέραν αυτών, δόθηκαν ακόμη, 162 εκατομμύρια στους 4 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής (9,717 ΑΦΜ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών μόνο στην 4η)

Και 106 εκατομμύρια ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Δηλαδή άλλα 268 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Κι αυτά σε ένα νομό των 150,000 κατοίκων. Και σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι αναβολές πληρωμών φόρων και εισφορών.

Αυτούς τους αριθμούς προσπαθεί να μηδενίσει ο αντιπολιτευτικός λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κοινωνία όμως γνωρίζει εμπειρικά τί συμβαίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέτος έχει εξαντλήσει τα συνηθισμένα κόλπα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Μειώνετε τις δαπάνες, λένε. Και συγκρίνουν τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες του 2021 (67 δις περίπου)  με τις δαπάνες που θα έχουν υλοποιηθεί εντός του 2020. Της χρονιάς της πανδημίας, όπου οι δαπάνες θα φθάσουν τα 69 δις.

Προφανώς και οι δαπάνες του 2020, με όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα ενίσχυσης των πολιτών δεν προβλέπεται να επαναληφθούν. Γιατί το 2021 θα είναι χρονιά της επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν προς τι οι οιμωγές. Αν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2021 με την τελευταία κανονική χρονιά, με το 2019, βλέπουμε το 2021 αύξηση των δαπανών κατά 11 δις, σχεδόν 20%.

Αλλά προβλέπεται στον προϋπολογισμό και ένα αποθεματικό 3,5 δις. Από το οποίο θα καλυφθούν οι όποιες έκτακτες ανάγκες του συστήματος υγείας, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά ο μη γένοιτο.

Δε θα δαπανηθεί αν δε χρειάζεται, γιατί οι δαπάνες γράφονται στο χρέος και κάποια στιγμή πληρώνονται. Από τις επόμενες γενιές.

Προβλέπει ακόμη ο προϋπολογισμός αύξηση δαπανών για την άμυνα κατά 1,5 δις. Στα 5,5 δις. Πρόκειται για αύξηση άνω του 37%.

Αναγκαία αύξηση δεδομένων των συνθηκών και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Επιτρέψτε μου εδώ μια σχετική παρέκβαση. μια σύντομη αναφορά στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η αδυναμία της ΕΕ να αντιδράσει απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, μια αδυναμία που είναι αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής, δείχνει ολοκάθαρα ότι η ΕΕ δεν είναι στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να γίνει ομοσπονδία. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να είμαστε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφαλώς έχουμε μεγάλα, τεράστια οφέλη από τη συμμετοχή μας, όμως η εθνική μας επιβίωση είναι και θα παραμείνει δική μας υπόθεση. Αυτός είναι ο λόγος που καθιστά απαραίτητη την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ας έχουμε μπροστά στα μάτια μας την αλήθεια αυτή, ηγεσία και λαός, για να αναλαμβάνουμε ο καθένας την ευθύνη που μας αναλογεί σε αυτό.

Στους φόρους τώρα.

Συνεχίζεται εν μέσω της κρίσης η πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Πέρυσι είχαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

Φέτος έχουμε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του 2021 για ιδιωτικούς υπαλλήλους, και μείωση ασφαλιστικών εισφορών ιδιωτικών υπαλλήλων κατά 3%. Μια μείωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε.

Και παρ’ όλα αυτά, κάποιοι μιλάνε για αύξηση φόρων!

Ποιο είναι εδώ το κόλπο, το λάθος ή η απάτη;

Βλέπουν την άνοδο των εσόδων έναντι των εκτιμήσεων για τα έσοδα του 2020 και τα ονομάζουν αύξηση φόρων. Πράγματι τα έσοδα του 2021 προβλέπονται αυξημένα κατά 3.5 δις. Αυτά όμως δεν είναι πρόσθετοι φόροι. Είναι έσοδα που προέρχονται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, είναι περίπου 2,5 δις πρόσθετα έσοδα από ΦΠΑ, και περίπου 800 εκ. πρόσθετα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων

Τα μπερδέψατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιου είδους συγχύσεις μπορεί να σας τις συγχωρούσε ο ελληνικός λαός όσο προβάλλατε ως ατού την υποτιθέμενη νεανική σας αθωότητα, πριν διαχειρισθείτε εξουσία. Τώρα απαιτεί ο λαός και από εσάς σοβαρότητα όπως από όλους μας.

Δυο λόγια για τους ρυθμούς μεγέθυνσης.

Προβλέπεται ύφεση 10,5% για το 2020.

Όμως να το δούμε αυτό στις σωστές του διαστάσεις και σε σύγκριση με το τί συμβαίνει στην υπόλοιπη ΕΕ.  Στην Ευρωζώνη συνολικά προβλέπεται ύφεση 7.8%. Η Ελλάδα έχει διπλάσια εξάρτηση από τον τουρισμό σε σχέση με την ΕΕ. Ο τουρισμός είναι ο κύριος μηχανισμός επιρροής της πανδημίας στην οικονομία. Πώς να μην έχει μεγαλύτερη ύφεση η Ελλάδα;

Επιχειρείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσετε το κεντρικό σας αφήγημα: ότι εσείς είστε η παράταξη που υποστηρίζει τους οικονομικά αδύναμους, κόντρα στη δική μας ανάλγητη φιλελεύθερη πολιτική.

Μα οι πολιτικές ενίσχυσης των αδυνάτων συνεχίζονται και ενισχύονται! Όλα τα επιδόματα που δώσατε συνεχίζουν να δίνονται ακριβώς όπως και επί των ημερών σας, και μάλιστα με ένα προϋπολογισμό δαπανών κοινωνικής πρόνοιας αυξημένο κατά 22%! Φέτος προστέθηκε και το επίδομα γέννησης των 2,000 ευρώ!

Υψηλότερα επίπεδα δαπανών κοινωνικής πολιτικής υλοποιούμε οι ανάλγητοι φιλελεύθεροι. Αλλά παράλληλα δημιουργούμε και τις συνθήκες ανάπτυξης, μέσω της διαμόρφωσης ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.  Γιατί έτσι θα δημιουργηθεί πραγματικός πλούτος και θέσεις εργασίας, έτσι θα υπάρξει ευημερία πραγματική και διαρκείας. Όχι ευημερία των προεκλογικών και χριστουγεννιάτικων μποναμάδων.

Τη διαρκή και πραγματική ευημερία της πατρίδας μας υπηρετεί η πολιτική που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός του 2021.

 

Για αυτό τον υπερψηφίζω και σας καλώ να πράξετε το ίδιο.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -