Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
Αρχική Stories Ο Εμίν χότζας και το ραμαζάνι στο Κάτω Κουμ Καπί

Ο Εμίν χότζας και το ραμαζάνι στο Κάτω Κουμ Καπί

- Advertisement -
Παλιές εύθυμες ιστορίες του τόπου μας

Του Ευθύμη Λεκάκη* 

Στο παλιό ζαμάνι, πριν από την ανταλλαγή των θρησκειών που συμφωνήσανε ο Μπινιτζέλος με τον Ινονού πασά, στο μαχαλά του Κάτω Κουμ Καπί, καρσί στο τζαμί, έμενε ο Εμίν χότζας. Ο κακομοίρης δεν εκάτεχε ούτε να διαβάζει, ούτε να μετρά. Τη λουτρουγιά την εξεπαράλιζε  απ’ όξω του, μα τα λόγια που έψελνε στ’ αράπικα,  ίντα θα πούνε, δεν εκάτεχε.

Στο ραμαζάνι, για να μη χάσει τον λογαριασμό έβαλε στην τσέπη του σακακιού του τριάντα κουκιά, θα-ν έτρωγε κάθα μέρα από ένα και δεν θα λάθευε. Μα η χότζενα, που θάρριε πως ο χότζας τση πολύ ερέγουντανε τα κουκιά, κάθα δυο με τρεις ημέρες, έβαζε κι από ένα-δυο, κι ο κακομοίρης ο χότζας εθώριε τσοι μέρες να περνούνε,  μα το μπαϊράμι δεν ετέλειωνε. Πέρασε ο μήνας τση νηστίας, έφταξε κι ο επόμενος μήνας στη μέση του, μα το μπαϊράμι στο δικό τους το μαχαλά δεν έφτανε.

Ένα χαλικουτάκι, που είχε ντελόγο απογοητευτεί να μη βάνει στο στόμα του μήτε νερό από τη χάση τση μέρας ίσαμε τ’ αποδιαφώτισμα, μιαν αργαδινή, μετά το ιφτάρι, απάντηξε τον Εμίν χότζα όξω από το Καφφέ Αμάν του Νουρή που βρίχνουντανε στο κομμένο βενετσιάνικο μπεντένι, στην άκρα τση παραλίας του Κουνουκαπιού και τον ερώτηξε: πόσες μέρες Εμίν χότζα θέλει ακόμις ίσαμε να φτάξει το ραμαζάνι; Έβαλε ο χότζας τη χέρα του στην τσέπη του σάκκου που εφόριε κι εμέτρησε τα κουκιά απού του ‘χανε απόμεναν αφάγωτα. Θυμούντανε και τα φαγωμένα, τα μέτρησε, τα σούμαρε μαζί κι απόης του ‘πε: εικοστρείς μέρες θέλει ακόμης!

Γι αυτό, κάθα χρόνο, στο τζαμί με τον κόκκινο μιναρέ, το Χατζή Ισά, τση Κάτω Κουνουκαπιανής παραλίας, άργιε να φτάξει το ραμαζάνι…

*Ο Ευθύμης Γ. Λεκάκης είναι Νομικός, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

16,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
61,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -