Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΒΗΜΑ Αφιέρωμα Ο Χαράλαμπος Δασκαλάκης στο Βήμα Κρήτης: Η πολιτική, το ΠΑΣΟΚ, ο Δήμαρχος...

Ο Χαράλαμπος Δασκαλάκης στο Βήμα Κρήτης: Η πολιτική, το ΠΑΣΟΚ, ο Δήμαρχος Χανίων, το επόμενο …βήμα

- Advertisement -
Γνωρίσαμε τον Χαράλαμπο Δασκαλάκη (κυρίως) μέσα από την ενασχόλησή του με το Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος. Νέος, ετών 29, γεννήθηκε στα Χανιά με καταγωγή από την Μαρτυρική Κάντανο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο University of Hertfordshire και το IST COLLEGE.

Συνέντευξη στον Ηλία Κυριακόπουλο

Υπήρξες πρόεδρος επί πενταετίας και η δράση του Δικτύου με εσένα στο «τιμόνι» υπήρξε έντονη. Θα ήθελα να μου πεις τι αποκόμισες από αυτή σου τη δράση, αλλά και τι άφησες ως παρακαταθήκη στους επόμενους.

Η ενασχόληση μου με το Εθνικό δίκτυο νέων μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος ήταν τιμητική, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ όλες τις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της χώρας μας, να γνωρίσω την ιστορική σημασία τους καθώς και να συνδεθώ με τους ανθρώπους που μας ενώνει το κοινό ιστορικό χρέος, να κρατήσουμε αναλλοίωτη και άσβεστη την ιστορική μας μνήμη. Επιπλέον μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω και να συνεργαστώ με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος που μας ενέπνευσε να αγωνιστούμε για τον σκοπό αυτό, και από κοινού προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την ιστορική μνήμη των Μαρτυρικών μας περιοχών και κυρίως να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα τις Γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ο στόχος που εξ αρχής θέσαμε ήταν να μην μείνει αλησμόνητη η ιστορική σημασία αυτής της περιόδου προσπαθώντας με πυγμή και μεθοδικότητα να καταλάβουν οι Έλληνες συμπολίτες μας, πως η ιστορική αυτή περίοδος δεν έχει ξεχαστεί και οι μνήμες 80 και πλέον χρόνια είναι ζωντανές. Υπό αυτή την έννοια δεν θεωρώ ότι αφήνω κάποια παρακαταθήκη, η λέξη αυτή άλλωστε είναι βαρύνουσας σημασίας, οφείλω όμως να τονίσω πως το έργο το οποίο από κοινού υλοποιήσαμε εκείνη την περίοδο είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Συλλογικά όλοι μας συμβάλλαμε στην διάδοση της ιστορικής μνήμης στην νέα γενιά καθώς προσπαθήσαμε να διδαχτεί η ιστορική αυτή περίοδος στην εκπαιδευτική κοινότητα και επιπλέον βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι στην αναγνώριση του εθνικού ζητήματος της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω και ήταν η προσωπική επιλογή μου εξ αρχής, είναι η ανάδειξη του τόπου μου της μαρτυρικής Καντάνου σε όλη την Ελλάδα.

Ασχολείσαι με την πολιτική από νεαρή ηλικία. Πότε έγινε το «μπόλιασμά» σου με την πολιτική και ποια η πορεία σου;

Δεν μπορώ να πω πως είχα κάποιο μπόλιασμα με την πολιτική, αυτό που έχει σημασία είναι το αν θέλεις να πεις την άποψη σου, να την μοιραστείς και να αγωνιστείς για να γίνει κάτι ουσιαστικό προς όφελος των πολλών. Από τα εφηβικά μου χρόνια είχα πολιτικές ανησυχίες και πολιτική τοποθέτηση, συμμετείχα ενεργά στο μαθητικό κίνημα, πιστεύοντας πως οι νέοι πρέπει να έχουν θέση και λόγο στα θέματα που τους απασχολούν. Η συμμετοχή στα κοινά είναι το ευνασμα του ενεργού πολίτη που διαμορφώνει την ίδια την κοινωνία. Άλλωστε οι ίδιοι οι νέοι είναι το υγιέστατο εκείνο κομμάτι της κοινωνίας που θέλει με ελπίδα, να θέσει τις βάσεις για το μέλλον. Με αυτές τις αξίες συμμετείχα ως γραμματέας του τοπικού συμβουλίου νέων του Δήμου Καντάνου αλλά και τιμητικά ως συντονιστής της επανίδρυσης του παγκοσμίου συμβουλίου κρητικών νεολαιών το 2010 στον Άγιο Νικόλαο στο παγκόσμιο συνέδριο Κρητών.

Μελλοντικοί στόχοι (σ.σ. πολιτικοί);

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο στόχο σχετικά με το αν εμπλακώ η όχι με την πολιτική, είμαι όμως ενεργός πολίτης, ενδιαφέρομαι και αγαπώ τον τόπο μου και επιθυμώ να βλέπω την Κρήτη και τα Χανιά μας να ευημερούν και να προοδεύουν. Σε τελική ανάλυση αυτό που επιθυμώ είναι να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, την κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Η χώρα μας πέρασε (και προφανώς δεν έχει τελειώσει ο «Γολγοθάς») μια άνω των 10 ετών οικονομική κρίση. Θα ήθελα να μου πεις πως συνέβαλε η κρίση στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σου, αλλά και το αν είχε μόνο αρνητικά αυτή η κρίση.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε μια πρωτοφανούς μεγέθους κρίση που παράλληλα μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση, αμφισβητήθηκαν αξίες, οράματα ακόμα και η ίδια η δημοκρατία. Εμείς οι Έλληνες αφεθήκαμε στα προβλήματα μας βυθιζόμενοι σε ένα χάος που μας έκανε όλους καχύποπτους μεταξύ μας. Αντιλήψεις και πολιτικές ιδεολογίες κραταιές μέχρι τότε αλλοιώθηκαν με αποτέλεσμα πράγματα που τα θεωρούσαμε αυτονόητα να παύσουν να είναι και επιπλέον μέσα από την κρίση δόθηκε η δυνατότητα σε μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες και να εισέλθουν στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Χωρίς καμιά αμφιβολία όλοι μας μάθαμε να περιοριστούμε οικονομικά, η ανεργία λίγο πολύ ακούμπησε κάθε οικογένεια, η ανάπτυξη έγινε μακρινό όνειρο και οι νέοι έφυγαν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτά και άλλα πολλά βέβαια ήταν τα αρνητικά, υπήρχαν όμως και θετικά πράγματα, όπως το ότι εκτιμήσαμε το κάθε τι που έχουμε και απολαμβάνουμε καθώς επίσης το γεγονός πως μετά από πολλές δεκαετίες αναγνωρίσαμε επιτέλους τις παθογένειες της χώρας μας που την κρατούν δεμένη σε ξεπερασμένες αντιλήψεις που την έφτασαν σε αυτό το δυσχερές σημείο.

 

Παρακολουθείς την τοπική αυτοδιοίκηση από τότε που ήσουν παιδί. Θα ήθελα ένα σχόλιο καταρχήν για τη Δημοτική Αρχή Χανίων. Θεωρείς ότι βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση; Επίσης, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, ένας επίσης νέος (σε ηλικία), θεωρείς ότι μπορεί να σημάνει και το «νέο» στην πολιτική ζωή του τόπου; .

Η δημοτική αρχή των Χανίων έχει διανύσει 1,5 χρόνο από την τετραετή θητεία της, θεωρώ πως είναι νωρίς για να μπορεί να κριθεί δεδομένου αφενός των συγκυριών όπως έχει διαμορφωθεί λόγο της πανδημίας που κακά τα ψέματα έχουν μείνει πίσω πολλά πράγματα αφετέρου όμως, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει πως με την εφαρμογή του προγράμματος Κλεισθένης και την απλή αναλογική που ίσχυσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η δημοτική αρχή απαρτίζεται και από άλλες δυο παρατάξεις. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι πως εντός της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος και η παράταξη του ουσιαστικά είναι μόνοι τους στο ‘’πλοίο’’ που πλέει τόσο στην διαχείριση όσο και τον σχεδιασμό-προγραμματισμό δράσεων του δήμου, δεδομένου πως δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των παρατάξεων που συγκροτούν την δημοτική αρχή. Εμμένω όμως στην άποψη πως κάθε δημοτική αρχή κρίνεται στο τέλος της θητείας της από τους πολίτες που αποφασιστικά και κυρίαρχα θα κληθούν να αποφασίσουν. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης είναι πράγματι νέος σε ηλικία και με χαροποιεί αυτό για τους λόγους που σας ανέπτυξα σε άλλη σας ερώτηση, όμως το νέος σε ηλικία δεν σημαίνει αυτόματα και το νέο στην πολιτική. Το νέο στην πολιτική αποτυπώνεται από τις νέες αντιλήψεις, το όραμα, τον σχεδιασμό, την σύγκρουση και την ανατροπή των κακώς κειμένων που κακά τα ψέματα στα Χανιά είναι αρκετά, διότι είναι ηλίου φανερό πως σε σχέση με άλλες πόλεις της Κρήτης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας γενικότερα, η πόλη μας έχει μείνει αρκετά πίσω. Επομένως στο χέρι του δημάρχου είναι βαδίσει σε αυτή την κατεύθυνση φέρνοντας το νέο και ανατρέποντας παράλληλα τις παθογένειες που διαχρονικά ταλανίζουν την πόλη μας.

Κεντρική πολιτική σκηνή. Μια ερώτηση απλή, αλλά με πολλαπλές ερμηνείες: Που πάμε;

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας και των συνεχόμενων Τουρκικών προκλήσεων. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, τα κόμματα και τα πρόσωπα που τα συνθέτουν, πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για το κάθε ένα ξεχωριστά. Είναι προφανές πως η αντιμετώπιση της πανδημίας ως προς την υγειονομική διαχείριση αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν και θα εξακολουθήσουν μεσοπρόθεσμα να προκύπτουν στην οικονομία, καθιστούν την κατάσταση κρίσιμη. Η συνεργασία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας κρίνετε απαραίτητη για να μπορούν όλα να ξεπεραστούν. Επειδή στα δέκα χρόνια της κρίσης μάθαμε και αποδείχτηκε πως κανείς μόνος του δεν μπόρεσε να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα, πιστεύω ακράδαντα στην συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων στο πλαίσιο μιας κοινής εθνικής στρατηγικής και στην κατάρτιση συγκροτημένου σχεδίου ούτος ώστε με το πέρας της πανδημίας η χώρας μας να μην χάσει το νήμα της  ανάπτυξης. Η πανδημία παράλληλα ανέδειξε τα χρόνια και αξεπέραστα προβλήματα και παραλείψεις στο χώρο του Ε.Σ.Υ. του οποίου διαχρονικά τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, με υπό στελέχωση μονάδων και υλικού. Η πανδημία όμως ανέδειξε και την ανάγκη να ξεπεράσουμε την απέραντη γραφειοκρατία που μαστίζει διαχρονικά την Ελλάδα καθιστώντας αναγκαία την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη.  Στον αντίποδα, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία στα εθνικά μας θέματα, δεδομένης της αυξημένης Τουρκικής προκλητικότητας που ολοένα και αυξάνεται. Στην εξωτερική μας πολιτική χρειάζεται ενιαία αντίληψη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και ενωμένοι να δώσουμε το μήνυμα στην Τουρκία, πως η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά αποτυπώνονται στην Συνθήκη της Λωζάννης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να μπούμε σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εφόσον παράλληλα η ίδια δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και συνεχώς προβαίνει σε προκλήσεις στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει τις βάσεις μιας συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής που θα αναγκάσει τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να αποδεχτούν τις δίκαιες θέσεις μας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στον Ερντογάν πως δεν μπορεί να καταπατά το διεθνές δίκαιο.

 

Προέρχεσαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τι γίνεται με αυτό το κόμμα, το κίνημα που κάποτε ενέπνεε τουλάχιστον τους μισούς Έλληνες; Δεν θα σε ρωτήσω γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο, αλλά θα ήθελα να μου πεις αν θεωρείς ότι μπορεί να επανέλθει στις επάλξεις ενός κόμματος με πρωταγωνιστικό ρόλο και εάν ναι τι θα έπρεπε να γίνει κατά τη γνώμη σου για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Πράγματι από 16 ετών ήμουν ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ ως το νεότερο μέλος του κινήματος τότε αλλά και της Ν.Ε. Νεολαίας Χανίων, έχοντας διατελέσει γραμματέας της μαθητικής παράταξης πανελλαδικά. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ενέπνευσε εκατομμύρια Έλληνες για πολλές δεκαετίες, ας μην ξεχνάμε πως το Ε.Σ.Υ., ο θεσμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΑΣΕΠ η διαύγεια κ.α. είναι μεταρρυθμίσεις που σήμερα της θεωρούμε αυτονόητες, στην εποχή τους όμως ήταν πρωτοποριακές. Το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις  χρήσιμες και επίκαιρες ακόμα στις μέρες μας. Πλήρωσε όμως τα λάθη τις παραλείψεις δεκαετιών αφού στα χέρια του ξέσπασε η κρίση. Λίγο πολύ όλα τα πολιτικά κόμματα πλήρωσαν το τίμημα της πολιτικής χρεοκοπίας. Για να είμαστε ακριβείς τα πολιτικά κόμματα έχουν ένα κύκλο ζωής και αυτό μας το έχει αποδείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας με την Ένωση κέντρου και το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου που κάποια στιγμή έκλεισε ο ιστορικός τους κύκλος και υπήρξε η ανάγκη για κάτι καινούργιο.  Δεν πιστεύω πως έχει κλείσει ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ, οι αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευε είναι ακόμα ζωντανά και επίκαιρα, πιστεύω όμως πως ο χώρος χρειάζεται ανασύνταξη και αναδιοργάνωση, στα πλαίσια της ανανέωσης προσώπων και κυρίως πολιτικών επιλογών βασισμένα όμως στις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής διακήρυξης του κινήματος. Να πω όμως και μια μεγάλη αλήθεια, διαχρονικά στην Ελλάδα ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων ήταν ο χώρος του κέντρου που για πολλές δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ κάλυπτε με την πολιτική του. Σε αντίθεση με το χώρο της δεξιάς που είναι συμπαγείς και ενιαίος, ο χώρος του κέντρου και κατ’ επέκταση της κεντροαριστεράς συνεχώς μεταβάλετε. Απόδειξη αυτού είναι πως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές και συμμετείχαν στην κυβέρνηση του, αυτό όμως δεν τους καθιστά σε καμιά περίπτωση δεξιούς και είναι αυτό που προείπα πως ο χώρος του κέντρου μεταβάλετε. Επομένως οι διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να κινηθούν σε ένα συνέδριο αρχών, αξιών και επανασύνταξης του πλαισίου των πολιτικών επιλογών που πρέπει να κινηθεί στο μέλλον.

Ποιες είναι οι τρεις ιστορικές προσωπικότητες της Κρήτης που έχεις σε ιδιαίτερη θέση στη σκέψη σου;

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναμφισβήτητα είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που με την πολιτική και διπλωματική του διορατικότητα διασφάλισε κεκτημένα που ακόμα στις μέρες μας είναι επίκαιρα. Ο Νίκος Καζαντζάκης ο συγγραφέας που σε μια εποχή με συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις όρθωσε με τα έργα του προοδευτισμό και τέλος ο Βιτσέντζος Κορνάρος που τα έργα του είναι παγκοσμίως γνωστά και αναγνώσιμα ακόμα και στις μέρες αιώνες τώρα.

Αγαπημένο βιβλίο;

Μου αρέσει πολύ η ιστορία και ότι έχει να κάνει με αυτό το περιεχόμενο, το βιβλίο που διαβάζω αυτό το διάστημα και μπορώ να πω πως είναι αρκετά διδακτικό και επίκαιρο στις μέρες μας είναι το βιβλίο ‘’ποίος επιτέλους κυβερνά αυτή την χώρα;’’ Του Μιχάλη Ιγνατίου από τις Εκδόσεις Λιβάνη, που ξετυλίγει και αναδεικνύει το παρασκήνιο και τις εξελίξεις που ακολούθησαν στην Ελλάδα τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του 60’.

Τραγούδι;

Μου αρέσει η Ελληνική μουσική το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση.

Δυο λόγια για τον Χαράλαμπο Δασκαλάκη…

Ο Χαράλαμπος Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1992 στα Χανιά με καταγωγή από την Μαρτυρική Κάντανο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο University of Hertfordshire και το IST COLLEGE. Μιλάει Αγγλικά. Είναι τραπεζικός υπάλληλος.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945) από το 2010 – 2016.

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδήκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών από το 2010 – 2016.

Γραμματέας του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Καντάνου από το 2008 – 2011.

Συντονιστής της επανίδρυσης του παγκοσμίου συμβουλίου κρητικών νεολαιών το 2010 στο παγκόσμιο συνέδριο Κρητών.

Μέλος της Ν.Ε. νεολαίας ΠΑΣΟΚ Χανίων 2008 – 2012.

Γραμματέας της ΠΑΜΚ της μαθητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ από το 2008 – 2010.

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

16,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
61,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -