Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΝτοκιμαντέρ από την Εικαστική Έκθεση
«Λόγος και Εικόνα»

Ντοκιμαντέρ από την Εικαστική Έκθεση
«Λόγος και Εικόνα»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου παρουσιάζει στο κανάλι της στο YouTube το ντοκιμαντέρ της εικαστικής έκθεσης «Λόγος και Εικόνα»

Στο ντοκιμαντέρ μπορείτε να παρακολουθείστε στιγμές από την προετοιμασία τα εγκαίνια και τις παράλληλες εκδηλώσεις της εικαστικής έκθεσης “Λόγος και Εικόνα”. 

 

«ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ»

Ιστορική Εικαστική έκθεση 

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, 

Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης

Διάρκεια έκθεσης: 5 – 29 Μαΐου 2023

Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Tériade Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης, διοργανώνει τη θεματική έκθεση «Λόγος και Εικόνα» με θησαυρούς Χαρακτικής από το Μουσείο Tériade Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη. 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει  η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, ενώ επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης είναι ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου Tériade.  

Στο πολύτιμο σύμπαν του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, θέση ξεχωριστή κατέχουν τα Μεγάλα Βιβλία των καλλιτεχνών: οι εκδόσεις με τα έργα χαρακτικής των «ιερών τεράτων» της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τέχνης του 20ου αιώνα που συνομιλούν και κοσμούν με τρόπο απαράμιλλο τα επιλεγμένα από τον Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade σύγχρονά του λογοτεχνικά έργα, αλλά και τα εμβληματικά κείμενα που ανήκουν στην αρχαία ελληνική και τη μεσαιωνική γραμματεία.   

Η ενότητα «Λόγος και Εικόνα», με ανεκτίμητους θησαυρούς Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade» που παρουσιάζεται στην εμβληματική Δημοτική Πινακοθήκη – Βασιλική του Αγίου Μάρκου, σε διοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Εθελοντισμού & Μνημείων, αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο. Παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό σύνολο 70 και πλέον αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου που δεν εκτίθενται στις προθήκες του, με σκοπό τα έργα αυτά να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές.  

Στον ιδανικό εκθεσιακό χώρο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου, παράλληλα με τα χαρακτικά έργα των Μεγάλων Βιβλίων, εκτίθενται ακόμη σε προστατευτικές προθήκες σπάνιες εκδόσεις Verve, που συμπεριλαμβάνοντας έγχρωμες και ασπρόμαυρες βαθυτυπίες και λιθογραφίες και έχοντας επίσης ανατεθεί στους κορυφαίους δημιουργικούς μιας εποχής που συμπίπτει με την ωριμότητα σπουδαίων καινοτόμων ευρωπαίων συγγραφέων, αποτελούν την επιτομή της εκδοτικής δραστηριότητα του Στρατή Ελευθεριάδη–Tériade που με το μαγικό ραβδί, την αισθητική, τις πνευματικές επιλογές και τον ίδιο τον τρόπο ζωής του, μας χάρισε τις σπουδαίες ετούτες διαχρονικές συνομιλίες και συμβολικές συνυπάρξεις συγγραφέων όπως ο Βοκκάκιος αλλά και ο Bataille, ο Malraux, ο Sartre, ο Prévert και ο Malo με ζωγράφους όπως  ο Fouquet και ο Chardin αλλά και ο Matisse, ο Picasso, ο Braque και ο Chagall.  

  • Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης & της έκδοσης έχει η Ίρις Κρητικού.
  • Τα κείμενα καταλόγου υπογράφουν οι: Βασίλης Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, Αριστέα Τ. Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Διευθυντής  Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρ. Ελευθεριάδη TÉRIADE & Ίρις Κρητικού, ιστορικός της τέχνης – επιμελήτρια της έκθεσης. 
  • Τον σχεδιασμό της ταυτότητας και της έκδοσης έχει ο Νίκος Λεοντόπουλος 
  • Γενικός Συντονισμός έργου – Υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης: Μαριάννα Γιαλύτη
  • Υπεύθυνη Επικοινωνίας & προβολής: Κωνσταντίνα Χατζάκη
  • Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχει η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΦΙΛΙΑ.
  • Μεταφράσεις: Δημήτρης Βυτινιώτης 
  • Φωτογραφία: Γιώργος Πατάκης 
  • Βίντεο – Μοντάζ Νίκος Βασιλάκης 

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου – Βασιλική Αγίου Μάρκου

Πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 

Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00 

Σάββατο 09:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη 

   

                                                    

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom