Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΝωρίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού, τι προβλέπεται για τους άνεργους

Νωρίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού, τι προβλέπεται για τους άνεργους

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να καλύψει την τρύπα στα οικονομικά των πολιτών και να δώσει μια «ανάσα» στα ρημαγμένα, από την ακρίβεια, νοικοκυριά. Η τύχη εκτός από τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να…χαμογελάσει και στους άνεργους.

Δίνουν και…παίρνουν τα σενάρια για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, μιας και στο «τούνελ» της ακρίβειας δεν προβλέπεται να δούμε φως σύντομα.

Λίγο πριν κλειδώσει οριστικά το νέο πακέτο στήριξης  που «αντέχει» ο Προϋπολογισμός της χώρας, γίνεται σαφές ότι ως αντίβαρο στα κύματα ακρίβειας δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι έκτακτες επιδοτήσεις.

Οι μισθολογικές αυξήσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, βρίσκονται ήδη στο τραπέζι της κυρβέρνησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αύξηση θα αγγίξει μέχρι και τα 51 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Η άμεση επίσπευση της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη δρομολογηθεί, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του 2023. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης- πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5%. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 752 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)
  • Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
  • Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
  • Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)

Ωστόσο, το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών παραμένει ακόμα ανοιχτό. Ήδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που “τρέχει” από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.

Τι ισχύει για τους άνεργους

Η νέα αύξηση του κατώτατου αναμένεται να ευνοήσει και τους ανέργους, οι οποίοι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότηση τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Τι εξετάζεται για τους δημόσιους υπάλληλους

Όσον αφορά στις αυξήσεις των δημοσίων λειτουργών, στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καλύπτοντας μάλιστα και όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ κι αυτήν τη στιγμή επιβαρύνονται με την εισφορά.

Αυτή η «έμμεση» μισθολογική αύξηση, η οποία διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινάει από 22 ευρώ και ξεπερνάει ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο.

Παραδείγματος χάριν, στα χαμηλότερα μισθολογικά- βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντιστοίχως.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom