Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΝετανιάχου: «Κατάπαυση του πυρός αλλά..., θα πάρουμε τον έλεγχο στην Γάζα επ'...

Νετανιάχου: «Κατάπαυση του πυρός αλλά…, θα πάρουμε τον έλεγχο στην Γάζα επ’ αόριστον»

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται, καθώς ο αριθμός των νεκρών στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος φτάνει τουλάχιστον τους 10.022 από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 152 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 1.400 στο Ισραήλ κατά την ίδια περίοδο.

Σφυροκοπάται η Γάζα χωρίς σταματημό καθώς το Ισραήλ προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που συνέχισε τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί στον ένα μήνα πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να φτάσει σε απόφαση για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» αφού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.104.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα έχει συνολική ευθύνη ασφάλειας για τη Γάζα επ’ αόριστον μετά τον πόλεμο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ότι το Ισραήλ θα έχει τη “συνολική ευθύνη ασφάλειας” για τη Λωρίδα της Γάζας “για αόριστο χρονικό διάστημα” μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.

«Νομίζω ότι το Ισραήλ για αόριστο χρονικό διάστημα θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, διότι είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη ασφάλειας, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», λέει στο ABC News.

Η θέση αυτή έχει εκφραστεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες υπό τον όρο της ανωνυμίας, αλλά ο Νετανιάχου θέτει τώρα ο ίδιος τη θέση αυτή στο τραπέζι.

Δεν είναι σαφές τι έχει στο μυαλό του ο Νετανιάχου σχετικά με την έκταση της ευθύνης ασφαλείας, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επιμείνει ότι δεν επιθυμούν να καταλάβουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του και σε αυτό το σενάριο, ενώ προειδοποίησε την Ιερουσαλήμ ότι είναι πιο πιθανό να βρεθεί εγκλωβισμένη στη Γάζα αν δεν αρχίσει να καταρτίζει ένα σχέδιο για το ποιος θα κυβερνήσει τον θύλακα αν καταφέρει να απομακρύνει τη Χαμάς από την εξουσία.

Ακολουθεί τα σχόλια άλλων ισραηλινών αξιωματούχων που δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία εντός της Γάζας, προκειμένου να χρησιμεύσει ως ρυθμιστικός παράγοντας που θα προστατεύει τους ισραηλινούς πολίτες.

Επίσης, στη συνέντευξη του ABC News, ο Νετανιάχου πιέζεται για το αν θα συμφωνήσει με την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ανθρωπιστικές παύσεις.

Αρχικά αποφεύγει την ερώτηση, λέγοντας ότι αντιτίθεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός με το σκεπτικό ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με παράδοση στη Χαμάς.

Αλλά αφού τον πιέζουν ξανά, υπαινίσσεται για πρώτη φορά κάποια μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα.

«Στο μέτρο του πρακτέου, μικρές παύσεις – μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί. Τις είχαμε και στο παρελθόν. Θα ελέγξουμε τις συνθήκες [για να έχουμε επιπλέον παύσεις] προκειμένου να μπορέσουν να έρθουν ανθρωπιστικά αγαθά ή να φύγουν οι όμηροί μας, μεμονωμένοι όμηροι», προσθέτει ο Νετανιάχου, που γίνεται ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που επιβεβαιώνει ότι η Ιερουσαλήμ συμφώνησε σε μια προσωρινή παύση των μαχών για να μπορέσει ένα ζευγάρι ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς να ταξιδέψει με ασφάλεια στα σύνορα, όπως αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνέχεια ο Νετανιάχου δηλώνει ότι θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν η Χαμάς απελευθερώσει όλους τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

«Θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός για το σκοπό αυτό και περιμένουμε να συμβεί αυτό. Δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», λέει.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι το Ισραήλ έχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι όμηροι, αλλά αρνείται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πιεζόμενος για το αν η συνεχιζόμενη χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων, ο Νετανιάχου απαντά:

«Το λαμβάνουμε υπόψη μας», ενώ υποστηρίζει ότι «μέχρι να ξεκινήσουμε την χερσαία δράση, δεν υπήρχε καμία πίεση προς αυτούς να απελευθερώσουν τους ομήρους. Αυτό που είδαμε ήταν ότι από τη στιγμή που ξεκινήσαμε την χερσαία δράση, υπάρχει πίεση».

Δεν ήταν σαφές σε ποια πίεση αναφερόταν ο Νετανιάχου, δεδομένου ότι οι μόνοι τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς αφέθηκαν ελεύθεροι πριν το Ισραήλ ξεκινήσει την χερσαία εισβολή του στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου απορρίπτει ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο φως ημέρας μεταξύ αυτού και του Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο, λέγοντας ότι συμφωνεί με την έκκληση των ΗΠΑ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ότι συντονίζεται με την Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι δεν θα δώσει στη Χαμάς την ευκαιρία να θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες των IDF και λέει ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν θα μπορεί πάντα να το πετύχει λόγω της χρήσης ανθρώπινων ασπίδων από την τρομοκρατική ομάδα.

Πιεζόμενος για το αν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όσα εκτυλίχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, όπως έχουν κάνει άλλοι Ισραηλινοί ηγέτες, ο Νετανιάχου αποφεύγει να απαντήσει άμεσα στην ερώτηση, όπως κάνει τον τελευταίο μήνα.

«Έχω πει ότι θα γίνουν πολύ σκληρές ερωτήσεις που θα τεθούν και θα είμαι από τους πρώτους που θα τις απαντήσουν. Δεν πρόκειται να το αποφύγουμε αυτό. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να προστατεύει τους ανθρώπους και είναι σαφές ότι αυτή η ευθύνη δεν εκπληρώθηκε», λέει.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το ιατρικό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει το νοσοκομείο παίδων Αλ Νάσερ, το εξειδικευμένο νοσοκομείο Ραντίσι, το οφθαλμιατρείο και το ψυχιατρικό νοσοκομείο, υπέστη άμεσα και έμμεσα πλήγματα από ισραηλινούς πυραύλους.

Ο Τζαμίλ Σουλεϊμάν, γενικός διευθυντής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, δήλωσε ότι αν τα νοσοκομεία της Γάζας συνεχίσουν να δέχονται επιθέσεις από το Ισραήλ, δεν υπάρχει μεγάλη χρησιμότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Εάν δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τα δικαιώματα ενός ασθενούς, τότε δεν έχει νόημα να υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός υγείας που απλώς παρακολουθεί έναν πληθυσμό να σφαγιάζεται», δήλωσε ο Suleiman.


Εντελώς απαράδεκτες οι δηλώσεις Νετανιάχο περί ατομικής βόμβας

Η διπλωματία των ΗΠΑ χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «απαράδεκτη» τη δήλωση ισραηλινού υπουργού περί ρίψης ατομικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από τη χρήση «ρητορικής μίσους».

«Ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση αποκήρυξαν αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες κι εμείς βρίσκουμε εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλα τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση να απέχουν από τη ρητορική μίσους που θα επέτεινε τις εντάσεις περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε προχθές Κυριακή πως αναστέλλεται η συμμετοχή του ακροδεξιού υπουργού Αμιχάι Ελιγιάχου σε «κάθε κυβερνητική συνεδρίαση» μέχρι νεοτέρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kol BaRama, ο υπουργός απάντησε πως «αυτή είναι μια επιλογή», όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα εξέταζε τη ρίψη «πυρηνικής βόμβας» στη Λωρίδα της Γάζας για να «σκοτωθούν όλοι».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας –η οποία, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, διεξήγαγε προκαταρκτικές επαφές ενόψει της αναγνώρισης του εβραϊκού κράτους–, καθώς και επικρίσεις εναντίον του κ. Νετανιάχου διότι δεν απέπεμψε τον υπουργό.

Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού έκτοτε από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.

Πηγή: dnews.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom