Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
spot_img
ΑρχικήΒΗΜΑ ΑφιέρωμαΝεραίδούλες γύρω μου! Από τη Δώρα Ανδρεαδάκη και τις Εκδόσεις Διάπλαση

Νεραίδούλες γύρω μου! Από τη Δώρα Ανδρεαδάκη και τις Εκδόσεις Διάπλαση

Νεραίδούλες γύρω μου! Από τη Δώρα Ανδρεαδάκη και τις Εκδόσεις Διάπλαση

Άννα Μουσογιάννη

Γράφει η Άννα Μουσογιάννη

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη δωσ’ της κλώτσο να γυρίσει παραμύθι να αρχινίσει…

Η Δώρα Ανδρεαδάκη, με τη μαγική πένα της μας μεταφέρει στον κόσμο του παραμυθιού και μας κάνει πάλι παιδιά. Δύο μικρές παιχνιδιάρες νεράιδες γυρίζουν γύρω από το κεφάλι του μικρού Απόλλωνα. Ο μικρούλης ανησυχεί μήπως συμβαίνει μόνο σε αυτόν για να ανακαλύψει μόλις μιλήσει και σε άλλα παιδιά και στη μαμά του γι αυτό ότι δεν είναι ο μόνος. Η Χρυσηίς και η Ίρις, η φρόνιμη και η σκανδαλιάρα. Οι δύο πλευρές του εαυτού μας που όσο μεγαλώνουμε η φασαρία που προκαλούν οι σκέψεις τις σκεπάζουν μέχρι που δεν τις βλέπουμε πλέον και δεν τις ακούμε.

Ένα διδακτικό παραμύθι που ξυπνάει το παιδί που βρίσκεται μέσα μας αλλά και δείχνει με έναν παιχνιδιάρικο και έξυπνο τρόπο ότι το να κάνουμε καλές πράξεις και να ακούμε την καλή νεράιδα μας δίνει μακροπρόθεσμη  ηρεμία ενώ οι σκανδαλιές παρόλο που στιγμιαία μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα ο αντίκτυπος των πράξεων μας δε μας βγαίνει σε καλό και δυσαρεστούμε και άλλους αγαπημένους ανθρώπους. Μέσα από τις λέξεις της Δώρας Ανδρεαδάκη που συνοδεύονται και στολίζονται από όμορφες εικόνες από τη Ναταλία Καπατσούλια βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι ένα παιδί να μπορέσει να εκφράσει αυτά που το προβληματίζουν ακόμα και αν φοβάται ότι αυτά μπορεί να ακούγονται αστεία. Κάθε ηλικία έχει τη δική της βαρύτητα.

Οι «Νεραϊδούλες γύρω μου!» από τις Εκδόσεις Διαπαλαση, είναι  ένα όμορφο διδακτικό παραμύθι όπου ο πεζός με το λυρικό λόγο μπερδεύονται όμορφα, δένουν άψογα με υπέροχες εικόνες και δημιουργούν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Εξίσου απολαυστικό κατά την ανάγνωση του για μεγάλους και παιδιά. Και το συναίσθημα που γεννάται είναι ότι τελικά αυτό που έχουμε ανάγκη όλοι, μεγάλοι και παιδιά είναι μια τεράστια αγκαλιά και κατανόηση. Ενώ η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι ίσως πρέπει να υπάρχει και ο αντίλογος για να μάθουμε το σωστό.

Την άποψη μου συμπληρώνουν δύο λόγια από τη συγγραφέα:

Ο μικρός Απόλλωνας ανακουφίζεται όταν μαθαίνει ότι και άλλα παιδιά ακούνε και αυτά όπως και αυτός τις δύο νεράιδες να του λένε τι να κάνουν και να τα διχάζουν ενώ η μητέρα του, τον διαβεβαίωσε ότι και αυτή όταν ήταν μικρή είχε πάθει το ίδιο. Γιατί πιστεύεις ότι αυτό χάνεται με την πάροδο του χρόνου; Είναι ότι όταν πλέον ενηλικιωνόμαστε έχουμε την ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις ή απλά από τη “φασαρία” που προκαλούν οι σκέψεις και τα καθημερινά προβλήματα δεν τις ακούμε;

Πρόκειται στην ουσία για μια μεταφορά. Εικονοποιούμε τις δύο αντίθετες νεράιδες για να καταλάβει το παιδί τον διχασμό. Ο ενήλικας δεν ακούει νεράιδες. Όμως συνεχίζει -αν είναι άνθρωπος ευαίσθητος και με ενσυναίσθηση- να διχάζεται στις κρίσιμες αποφάσεις της ζωής του.

 

Πώς έγινε η επιλογή των ονομάτων για τις μικρές νεράιδες, τι σε ενέπνευσε; Θεωρείς ότι είναι ισορροπία να υπάρχουν και οι δύο πλευρές; Η λογική Χρυσηις και η σκανταλιάρα Ίρις; Ή θα έπρεπε να απουσιάζει η δεύτερη;

Τα ονόματα των νεράιδων προέρχονται από την ελληνική μυθολογία, αγαπώ τα αρχαία ονόματα. Πιο συγκεκριμένα, η Ίρις αναφέρεται στην μυθολογία ως αγγελιοφόρος των θεών ενώ η Χρυσιής είναι ένα μυθικό πρόσωπο που εμφανίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Συνήθως σε ανθρώπους όπως προανέφερα, με ευαισθησίες, υπάρχουν και οι δύο πλευρές και δίνουν άγρια μάχη. Η ηθική του ανθρώπου θα κάνει τη διαφορά για το ποια πλευρά θα νικήσει. Αν θεωρούσα ότι θα έπρεπε να απουσιάζει η δεύτερη δεν θα υπήρχε στο παραμύθι. Η ιστορία αφορά τα διλλήματα και για να μπορέσουν να αναδειχθούν χρειάζονται δύο διαφορετικές οπτικές.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom