Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΝέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis κοντά σε Ρόδο και...

Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis κοντά σε Ρόδο και Καστελόριζο – Η απάντηση της Ελλάδας

Με τη νέα NAVTEX, η οποία έχει ισχύ έως τις 12 Σεπτεμβρίου, οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση και συνεχίζουν τον «πόλεμο νεύρων», στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες στο ανατολικότερο άκρο της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου – Ποια η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία η οποία προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες του «Oruc Reis» εξέδωσε σήμερα (Δευτέρα 31 Αυγούστου) το βράδυ η Άγκυρα.

Η αγγελία (1093/20) αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας.

H NAVTEX αφορά μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα στέλνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εγγύτερα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και της Ρόδου. Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος της νέας τουρκικής πρόκλησης είναι ότι με την νέα αγγελία η Τουρκία επεκτείνει τις έρευνες μέχρι το όριο της ελληνογυπτιακής ΑΟΖ!

navtexmap

Όπως γίνεται κατανοητό και από τον σχετικό χάρτη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ, οι συντεταγμένες της νέας τουρκικής NAVTEX εφάπτονται με το σημείο Α, όπου βρίσκεται το ανατολικότερο άκρο των θαλασσίων ζωνών που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου (Μεσημβρινός 27.59).

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα όχι μόνο δείχνει να αδιαφορεί για την απειλή των κυρώσεων από τις Βρυξέλλες, η οποία εστάλη μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά για πρώτη φορά επιχειρεί με μια ακόμη πειρατική ενέργεια να αμφισβητήσει στην πράξη την πρόσφατη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο.

Αναλυτικά η νέα NAVTEX

shod
navtex--m

Το Υπουργείο Εξωτερικών

Ανακοίνωση για τη νέα τουρκική NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis στη θάλασσα του Αιγαίου εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αργά το βράδυ της Δευτέρας

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει αρχικά: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.

Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

protothema.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom