Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΝέα Πορεία-Γιάννης Μαργαρώνης: Προτείνει νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάσας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέα Πορεία-Γιάννης Μαργαρώνης: Προτείνει νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάσας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο επικεφαλής της επιμελητηριακής παράταξης Χανίων “Νέα Πορεία” Γιάννης Μαργαρώνης, προτείνει τη δημιουργία νέου οικονομικού προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν οι αποκλεισμοί και να δοθεί η απαραίτητη “ανάσα” επιβίωσης στους επιχειρηματίες.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή:

ΠΡΟΣ

                                                            ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ

κ. Σταύρο Αρνατουτάκη

                                                            ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ

κ. Νικόλαο Καλογερή

                                                            ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

κ. Αντώνιο Παπαδεράκη

                                                            ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  Δ.Σ. ΕΒΕΧ

                                                                                    Μ.Μ.Ε.

 

Μέσα στη λαίλαπα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση του covid 19 και μετά  την δεκαετή οικονομική κρίση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης. Σε ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα λόγω των προβλημάτων που έχουν από κόκκινα δάνεια από απώλεια ρυθμίσεων απότομη πτώση τζίρου και άλλα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή  υπήρξε ως μέτρο στήριξης αξιόπιστο και οριζόντιο προς όλες τις επιχειρήσεις.

Η τρίτη του φάση πού τώρα διανέμεται αν και καθυστέρησε υπερβολικά βάσει των αρχικών εξαγγελιών, είναι μειωμένη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και αυτό μας δυσκολεύει πάρα πολύ.

Η εξαγγελία του προγράμματος ενίσχυσης της περιφέρειας μας έδωσε Ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση με στόχο της επιβίωσης μας στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Όλες οι προσδοκίες διαψεύστηκαν διαβάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Σε αυτή την κρίση Το ζητούμενο είναι, η επιβίωση όλων, η δίκαιη αντιμετώπιση όλων και η ενίσχυση τους.

Αυτό δίνει το αίσθημα ισονομίας και ισοπολιτείας προς όλους που παλεύουμε εδώ και 12 χρόνια να κρατηθούμε ζωντανοί να προσφέρουμε στις τοπικές μας οικονομίες διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός περισσότερο.

Σε αυτές τις αρχές θέλουμε όλες τις δυνάμεις ενωμένες και όλους τους φορείς να λειτουργούν συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα αυτό προήλθε από το πρότυπο κεντρικής περιφέρειας το οποίο αποδέχτηκαν όλες οι υπόλοιπες.

Εξαιρούνται όμως πολλές κατηγορίες μικρομεσαίων και ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές και  πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το 2019 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τα ΧΑΝΙΑ ξεκινώντας με τις θεομηνίες, στην  συνέχεια με την πτώση του τουρισμού και κλείνοντας με τη δραματική ζημιά στην Αγροτική παραγωγή.

Συνεπώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύσκολα έκλεισαν με κέρδη τη χρονιά αυτή. Αυτός είναι λόγος απένταξης άμεσα ή έμμεσα λόγω συμμετοχής των εταίρων και σε άλλες ενδεχομένως κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Βλέποντας λοιπόν ότι μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις Θα τύχει της χρηματοδότησης της περιφέρειας Θα θέλαμε να προτείνουμε τα εξής :

Τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος το οποίο θα έχει:

1) Βάση βαθμολογίας χαμηλή περίπου 40% για να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις πλην των πραγματικά προβληματικών.

2) η βαθμολογία να έχει πιο ομαλή πτώση ανάλογα με την πτώση του τζίρου. Π. Χ. Ανά 10% πτώση τζίρου 5% πτώση βαθμολογίας.

3)Οι  θέσεις εργασίας  < ΕΜΕ > να είναι από 0 έως 10 ενισχύοντας Έτσι την πλειοψηφία δηλαδή το 90% των επιχειρήσεων και η ανάλογη βαθμολογία να μειωθεί από το 25% στο 10%  ( 1% ανά ΕΜΕ )

4) το ποσό της ενίσχυσης να είναι για όλους από 2.000€ εώς 20.000€

5)Το κόστος  υποβολής φακέλου να γίνει επιλέξιμη δαπάνη

6) να επανέλθει το καθεστώς de minimis στα 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία.

7) να απαλειφθεί ο όρος ζημιογόνα για το 2019 και να αντικατασταθεί βάση τριετίας.

8) να υπάρξει συζήτηση για τους επιλέξιμους καδ.

9) κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη μονάδα και όχι ως συνδεδεμένη.

Κλείνοντας ζητάμε από το περιφερειακό συμβούλιο να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που θα απαλείψουν τα προβλήματα και τις αδικίες μεταξύ των κρητικών επιχειρήσεων.

Σας ζητάμε να βοηθήσετε αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε και μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον της κρητικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

Για την Επιμελητηριακή Παράταξη

                                                            «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»

                                                            Ο Επικεφαλής  

                                                            Ιωάννης Μαργαρώνης

                                                                        Αντιπρόεδρος ΕΒΕΧ

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom