Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήBlog ViewΜουσακάς χωρίς τηγάνι - Αναγνώστρια του Βήματος μας έστειλε τη συνταγή της

Μουσακάς χωρίς τηγάνι – Αναγνώστρια του Βήματος μας έστειλε τη συνταγή της

Αναγνώστρια του “Βήματος Κρήτης” μας έστειλε σπιτική συνταγή για “Μουσακά χωρίς τηγάνισμα”!

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα ακόλουθα:

5 πατάτες, 5 μελιτζάνες

Για τον κιμά θα χρειαστούμε 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, 500 γρ. ντομάτα ξυσμένη ή ντοματοπολτό, ½ ποτήρι κρασί κόκκινο, λίγη τριμμένη φέτα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 φύλο δάφνης, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα 

Για τη μπεσαμέλ θα χρειαστούμε 900 ml γάλα, 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, 100 γρ. αλεύρι, 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα,2 κρόκους αυγών, λίγο μοσχοκάρυδο.

Η διαδικασία που ακολουθήσαμε είναι πολύ απλή!

Αρχικά, κόβουμε σε λεπτές φέτες των 5 εκατοστών τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Αφού τις λαδώσουμε και τις αλατοπιπερώσουμε τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200°C.

Αφού βάλουμε να ψηθούν οι μελιτζάνες και οι πατάτες ετοιμάζουμε τον κιμά. Παίρνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Αφού μαλακώσουν βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και τον κιμά. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα πιέζοντας παράλληλα τον κιμά ώστε να «σπάσει». Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφού εξατμιστεί η αλκοόλη, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 30 λεπτά (μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην βλέπουμε πολλά ζουμιά). Στο τέλος, βγάζουμε τα φύλα δάφνης και βάζουμε τριμένη φέτα στο μείγμα μας.

Αφήνουμε στην άκρη το κιμά και παίρνουμε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει βάζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και μόλις δούμε να αλλάζει χρώμα ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα (χωρίζουμε το γάλα σε δόσεις. Αφού δούμε να πίνει το μείγμα μας το γάλα, ρίχνουμε την άλλη δόση). Ανεβάζουμε την ένταση της κουζίνας και μόλις δούμε να σχηματίζονται στο μείγμα μας μεγάλες φουσκάλες, αποσύρουμε τη κατσαρόλα μας από το μάτι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το τυρί και τους κρόκους των αυγών.

Αφού έχουμε ετοιμάσει όλες τις παρασκευές μας, παίρνουμε ένα ταψί,απλώνουμε μία λεπτή στρώση από τη μπεσαμέλ μας κι έπειτα τις πατάτες καλύπτοντας όλα τα κενά. Από πάνω βάζουμε μία στρώση από μελιτζάνες, τον κιμά μας, άλλη μία στρώση από μελιτζάνες και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Ψήνουμε σε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βλέπουμε ότι είναι έτοιμο μόλις αρχίζει να ροδίζει η μπερσαμέλ μας!

Καλή επιτυχία!

*Μπορείτε να μας στέλνετε τις συνταγές σας (προαιρετικά με τη συνοδεία φωτογραφιών) στο: info@vimakritis.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom