Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown – Παράνοια η άρνηση...

Μητσοτάκης: «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown – Παράνοια η άρνηση της μάσκας»

«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών γίνεται σήμερα στη Βουλή. Αν και το θέμα επισήμως είναι η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειές της, με τη συζήτηση να γίνεται ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. Οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη και η Ελλάδα έγινε παράδειγμα για την άμυνα που επέδειξε απέναντι στον κορονοϊό.

«Η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο και η μάχη συνεχίζεται στην χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι είναι ευγνώμων στους Έλληνες για την ατομική ευθύνη που επέδειξαν και πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν. Είπε ακόμα ότι σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους είναι καθημερινή και ο λαός ενημερώνεται τακτικά για όλα όσα συμβαίνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράκληση στην αντιπολίτευση να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να μετατραπεί η συζήτηση σε μια άγονη κομματική διαμάχη. «Κοινός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής και η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», είπε.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και οι συνθήκες είναι σύνθετες και δυναμικές», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στους αρνητές της μάσκας και μίλησε για μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που αγγίζει τα όρια της παράνοιας.  Η μάσκα είναι το πιο σίγουρο και αποδεδειγμένο μέσο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση της πανδημίας στην χώρα είπε ότι η Ελλάδα έξι μήνες μετά την έξαρση της νόσου μετράει 286 θανάτους όσους κάποιες χώρες μετρούσαν ανά ώρα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown και παραδέχθηκε ότι χαλαρώσαμε όλοι το καλοκαίρι και αυτό το πληρώσαμε.

Για τα τοπικά lockdown είπε ότι ειδικά για την Πάρο όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα, είδαμε ότι δεν δίνει πλέον κρούσματα και είμαστε έτοιμοι τις επόμενες ημέρες αν συνεχισθεί η κατάσταση θα χαλαρώσουμε τα μέτρα.

«Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η πτώση των κρουσμάτων. Αν χαλαρώσουμε θα βρεθούμε σε ένα νέο κύμα και θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αφήνουμε κανένα κρούσμα ορφανό», είπε ακόμα.

Η κανονική ζωή έτσι όπως την ξέραμε δεν θα επανέλθει όχι άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι δυσάρεστο για τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να φορούν 8 ώρες μάσκα αλλά είναι απαραίτητο, τόνισε.

Για τα εμβόλια είπε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικό εμβολιασμό ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει 4 εκατομμύρια εμβόλια.

Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται περισσότερο στην εσωτερική κινητικότητα και όχι στους τουρίστες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον τουρισμό είπε ακόμα: «Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».

Θύμισε επίσης ότι ο τουρισμός «κατανάλωσε» τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ που γίνονται στην χώρα και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε σε 26 και σε 30 ώρες τα αποτελέσματα ενώ σε άλλες χώρες έκαναν ημέρες ολόκληρες.

«Ο κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει να είναι ογκώδης αλλά μυώδης και αποτελεσματικός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η ύφεση είναι πολύ μεγάλη όπως και σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι θα είναι άδικο να εστιάσει κανείς μόνο στους ελληνικούς αριθμούς. «Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης του 7,9% και η ύφεση της ευρωζώνης είναι πάνω από 9%. Η Ελλάδα έχει μικρότερη ύφεση από το σύνολο της ευρωζώνης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom