Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚοινωνίαΜετά την εστίαση, σε ποιον κλειστό χώρο «τελειώνει» η μάσκα

Μετά την εστίαση, σε ποιον κλειστό χώρο «τελειώνει» η μάσκα

Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση της μάσκας και στους κλειστούς χώρους καθώς, σύμφωνα με την χτεσινή απόφαση των ECDC και EASA, η υποχρέωση για μάσκα σε αεροδρόμια και αεροπλάνα γίνεται σύσταση. Τα αεροδρόμια είναι ο μόνος «κλειστός χώρος» που πλέον θα επιτρέπεται οι πολίτες να μην φορούν μάσκα.

Συγκεκριμένα οι ECDC και EASA, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19. Η νέα σύσταση θα ισχύσει από τις 16 Μαΐου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Ανοίγει ο δρόμος

Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός χώρος που επιτρέπεται να εισέλθει χωρίς μάσκα κάποιος είναι η εστίαση. Δηλαδή καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Αν και η απόφαση αυτή αφορά τις πτήσεις και τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, δείχνει τον δρόμο για το τι αναμένεται να αλλάξει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Είναι πολύ πιθανό από Σεπτέμβρη η πανδημία να πάρει και επίσημα την μορφή επιδημίας και να αντιμετωπίζεται ως εποχική γρίπη. Όπως έχει πει και ο καθηγητής Βατόπουλος ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει την ύπαρξη μέτρων αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να μην επιστρέψουν ποτέ τα lockdown σε όλο τον κόσμο.

Τι ισχύσει σήμερα

Παρόλο που στις ανακοινώσεις προ μηνός περίπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η μάσκα θα καταργηθεί και στους εσωτερικούς χώρους εντούτοις με νεότερες δηλώσεις τόνισε πως «ενδεχομένως παραμείνουν σε κλειστούς χώρους γιατί πρόκειται για ήπιο μέτρο».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom