Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαMειωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες

Mειωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες

Νέα ευκαιρία για την  έκπτωση φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν από την υποχρεωτική μείωση κατά 40%, θα έχουν οι ιδιοκτήτες σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Όπως προβλέπεται οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid από τις 4 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ δίδεται το δικαίωμα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2020:

α) αρχικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020 σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

β) τροποποιητικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο σε όσους έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις αυτές και επιθυμούν να τις διορθώσουν.

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

Οι ιδιοκτήτες για να αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που έχασαν και δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση στην ΑΑΔΕ έχουν την ευκαιρία να το πράξουν από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Η δήλωση αυτή υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
Στοιχεία που δηλώνονται. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα εξής:

α) Χρήση μισθίου

Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους
Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος/η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της
Επαγγελματική στέγη
Κύρια κατοικία ναυτικού

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

δ) Τον μήνα στον οποίο αφορά η μείωση

3. Ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
4. Ενοικιαστές. Θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών έως και την 1η Οκτωβρίου.
5. Χειρόγραφη δήλωση. Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος, η υποβολή της Δήλωσης Covid γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης. Η ως άνω χειρόγραφη δήλωση υποβάλλεται υπογεγραμμένη και από τον μισθωτή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom