Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚοινωνίαΜάτι: Εικόνες ντροπής στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά – Δεν χωρούσαν...

Μάτι: Εικόνες ντροπής στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά – Δεν χωρούσαν ούτε οι κατηγορούμενοι

Στο γνωστό εδώ και δεκαετίες πρόβλημα των ελλιπών υποδομών της Δικαιοσύνης «σκόνταψε» η έναρξη της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. Από νωρίς το πρωί περισσότεροι από 200 μάρτυρες, συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων καθώς είχε φτάσει γι αυτούς η πολυπόθητη ώρα για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους 21 κατηγορούμενους.

Στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων είχαν τοποθετήσει ένα πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση». Φτάνοντας στο κτίριο 9, οι μάρτυρες αντίκρισαν την μικρή αίθουσα του δικαστηρίου που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της πολυπρόσωπης δίκης. Το αποτέλεσμα ήταν συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες να στριμώχνονται και μη πιστεύοντας στα μάτια τους έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι αυτό είναι  «ντροπή».

Άνθρωποι που είχαν φτάσει στο δικαστήριο σχολίαζαν ότι, η Πολιτεία γνώριζε και όφειλε εγκαίρως να έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή αυτής της δίκης. Κι όμως η πραγματικότητα τους διέψευσε, καθώς στην αίθουσα που έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης της ζωής τους, δεν μπορεί να χωρέσει ούτε καν τους κατηγορούμενους. Όσο για τους δικηγόρους των δυο πλευρών, τους μάρτυρες, το ακροατήριο και τους εκπροσώπους του τύπου, ούτε λόγος να γίνεται για θέση μέσα στην αίθουσα. Γεγονός, που όπως επισημάνθηκε, τραυματίζει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Χαρακτηριστικό των εικόνων που εκτυλίχθηκαν από νωρίς το πρωί είναι το στιγμιότυπο με δικηγόρο να παρακολουθεί από τα παράθυρα, έξω από τα κιγκλιδώματα τη διαδικασία.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, θα ξεκινήσει -άγνωστο ποτέ- η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου, ενώ οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που είναι η μοναδική που μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε όλες τις πλευρές τις ανάγκες μιας τέτοιας δίκης, που δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, που το αποτέλεσμα της αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Για τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου διέκοψε πριν λίγο η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η διαδικασία σήμερα κύλησε μόνο με τις παραστάσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων. Και αμέσως μετά το δικαστήριο διέκοψε για να μεταφερθεί η δίκη σε άλλη αίθουσα μεγαλύτερη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από ένα χρόνο.

Πηγή: in.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom