Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΒΗΜΑ ΑφιέρωμαΛιβάδια Μυλοποτάμου, η «Αράχωβα» της Κρήτης

Λιβάδια Μυλοποτάμου, η «Αράχωβα» της Κρήτης

Ειρήνη Χνάρη

Της Ειρήνης Χνάρη*

Τα  Λιβάδια είναι ορεινό χωριό της Κρήτης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Τα Λιβάδια βρίσκονται προς τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 30 χλμ. Α.-ΝΑ. από το Ρέθυμνο και 42 χλμ Δ.-ΝΔ. από το Ηράκλειο και σε υψόμετρο 640 μέτρα στους πρόποδες του Ψηλορείτη.  Σύμφωνα με  την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 1.739, ενώ ως οικισμός 1.481.Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποιμενικά χωριά του Μυλοποτάμου, ενώ υπάρχει παραγωγή ελαιόλαδου και μέχρι και την δεκαετία του 1980 οικιακών υφαντών.

Το χωριό  Λιβάδια ιδρύθηκαν επί Ενετοκρατίας τον 13ο αιώνα. Οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να κατοικήσουν ποτέ στο χωριό, έκαναν όμως πολλές επιδρομές. Μάλιστα σε κάποια από αυτές, οι κάτοικοι κατάφεραν να σκοτώσουν όλους τους Τούρκους! Από προφορικές μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι,  “τότε ένας πασάς ήρθε με πολυάριθμο στρατό, έκαψε το χωριό, χωρίς όμως να καταφέρει να εξοντώσει τους επαναστάτες, εφόσον  το προηγούμενο βράδυ είχαν διαφύγει στις τριγύρω  βουνοκορφές”.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» πέρασε από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και εκτός από τις δυσκολίες που έφερε στην κτηνοτροφία, στην μετακίνηση των κατοίκων του Δήμου Μυλοποτάμου, το κλείσιμο των Σχολείων και τόσο άλλων προβλημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, μας χαρίζει πανέμορφές χειμωνιάτικες εικόνες σε πόλεις και χωριά.

Οι φωτογραφίες ταξίδεψαν διαδικτυακά και έφτασαν με ασφάλεια στο γραφείο της εφημερίδας μας. Ευχαριστούμε θερμά τις εκκολαπτόμενες φωτορεπόρτερ, οι οποίες είναι οι:  Τόνια Κορνιλάκη, Σόφία Χρυσού, Ραφαέλα  Χνάρη και Αντωνία Φουντουλάκη.

*Η Ειρήνη Χνάρη είναι συνεργάτιδα του Βήματος Κρήτης

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom