Παρασκευή, Απρ 23, 2021
Αρχική Υγεία Κορονοϊός: Τελικά… ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο και πόσο προστατεύει;

Κορονοϊός: Τελικά… ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο και πόσο προστατεύει;

- Advertisement -

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, που έχει σπέιρει τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο.

Ελπίδα όλων είναι τα εμβόλια τα οποία προχωρούν με τα όποια προβλήματα και καθυστερήσεις. Ωστόσο, εγείρονται ερωτήσεις τόσο από τους κλινικούς γιατρούς όσο και από τους πολίτες γενικότερα, σχετικά με τον εμβολιασμό και το μέλλον της πανδημίας.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα δεδομένα όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA, απαντώντας στις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών.

Ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο και πως θα χορηγείται;

Προς το παρόν έγκριση από τον FDA έχουν λάβει δύο mRNA εμβόλια (των εταιρειών Pfizer και Moderna) και ένα εμβόλιο με φορέα αδενοϊό (Janssen/Johnson & Johnson), και το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Τα εμβόλια αυτά έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19 και της θνητότητας, μειώνοντας τη μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο της εταιρείας Janssen αποτελεί το πρώτο εμβόλιο με φορέα αδενοϊό που παίρνει έγκριση από τον FDA, το οποίο χρησιμοποιεί τον ιό Ad26 για να φέρει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης spike του ιού SARS-CoV-2. Λόγω του γεγονότος ότι χορηγείται με μία εφάπαξ δόση, αυτό το καθιστά ευκολότερο στο σχεδιασμό του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -