Τετάρτη, Απρ 21, 2021
Αρχική Υγεία Κορονοϊός: Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη – «Ούτε σκέψη για άρση μέτρων»

Κορονοϊός: Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη – «Ούτε σκέψη για άρση μέτρων»

- Advertisement -

Η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ο νέος μεγάλος «εχθρός» και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του! 4.165 εισαγωγές τις 11 πρώτες μέρες του Μαρτίου. Μέτρα θα μείνουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες ακόμα, αργεί το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων.

Η ανησυχία για το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού είναι δεδομένη, αφού παρατηρείται οριζόντια επικράτησή του σε όλη τη χώρα. Και οι επιστήμονες διαμηνύουν ότι με το ΕΣΥ να καταρρέει, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος έχει επικρατήσει σε ποσοστό άνω του 85% σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, στις οποίες υπάρχει απλώς καλύτερη καταγραφή. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 373 νέα στελέχη που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, στα 368 ταυτοποιήθηκε ο νέος βρετανικός ιός.

«Μπαίνουμε σε μια νέα και ακόμη πιο δύσκολη εποχή της πανδημίας, με έναν “εχθρό” πιο αποτελεσματικό από τον παλαιότερο. Μόνο τα μέτρα μπορούν να μας βοηθήσουν, καθώς οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ποσοστό που να μας προστατεύουν», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν νέο εχθρό, πιο γρήγορο και πιο μεταδοτικό, που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ξέραμε ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση αναμονής. Να υπάρξει μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια πτώση. Το ότι δεν το είδαμε αυτό μέχρι τώρα, οφείλεται στις μεταδοτικότερες μεταλλάξεις. Κάθε σκέψη να σταματήσουμε τους περιορισμούς θα πρέπει να την απωθήσουμε, γιατί αυτό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά, με ό, τι αυτό σημαίνει. Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και πίστη. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο… Όσο χρειαστεί», σημειώνει.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -