Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΚαλάθι νοικοκυριού: Τι αλλάζει με τη σήμανση στα προϊόντα

Καλάθι νοικοκυριού: Τι αλλάζει με τη σήμανση στα προϊόντα

Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα αγαθά που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, στην είσοδο κάθε καταστήματος πρέπει να αναρτάται ευκρινής λίστα/κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται.

Επίσης διευκρινίζεται πως εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» κρέμες βρεφικής ηλικίας.

Ακόμη, σημειώνεται πως σε περίπτωση που εξαντληθούν τα αποθέματα σε προϊόν του «καλαθιού» είτε σε ένα είτε σε περισσότερα καταστήματα, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα πρέπει να αντικαταστήσουν προσωρινά αυτό το προϊόν με αντίστοιχο που διατίθεται στην ίδια ή σε χαμηλότερη τιμή, όπως επίσης στην ίδια ή σε μεγαλύτερη ποσότητα. Το νέο προϊόν θα πρέπει, επίσης, να βρίσκεται σε επάρκεια.

Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι τη νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναρτώνται στο e-καταναλωτής τα καινούρια «καλάθια» (για την εβδομάδα 16-22/11) των συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία, που ανέρχονται, πλέον, σε 15 με την εθελοντική προσθήκη της Wolt Market από σήμερα. Το «καλάθι» της θα περιλαμβάνει 57 προϊόντα, στην πλειονότητά τους επώνυμα, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

Ειδική μέριμνα και για την επάρκεια των προϊόντων

Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι υπόχρεοι αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom