Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΚαιρός – Κρήτη: Άφρισε η θάλασσα μετά τη φονική κακοκαιρία – Η...

Καιρός – Κρήτη: Άφρισε η θάλασσα μετά τη φονική κακοκαιρία – Η εξήγηση πίσω από τις εντυπωσιακές εικόνες

Η Κρήτη συνεχίζει να δοκιμάζεται από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας που άφησε δύο νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές. Ο αφρός στη θάλασσα προκαλεί επιστημονικό ενδιαφέρον…

Η θάλασσα στην Κρήτη άφρισε μετά την κακοκαιρία και οι επιστήμονες εξηγούν πως προήλθαν αυτές οι εικόνες. Οι κάτοικοι στις περιοχές που παρατηρείται το φαινόμενο αποτυπώνουν τα πλάνα με τα κινητά τους τηλέφωνα. Βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των συζητήσεων. Ο αφρός δεν είναι τοξικός και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία. Στο Ηράκλειο πάντως είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

«Βροχή» έρχονται τις τελευταίες ημέρες τα βίντεο που αποτυπώνουν ένα σπάνιο φαινόμενο: εκτεταμένοι λευκοί αφροί, που σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες λάσπης κατά τόπους γίνονται καφέ, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ακτές της Κρήτης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εικόνων από Αμνισό και Κάτω Ζάκρο.

Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, εξηγεί πως είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο «πλούσιες» θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», αναφέρει στο cretalive.gr, η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.

Πηγή: newsit.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom