Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΗλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω Κρήτης προτείνει η GAP Interconnector

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω Κρήτης προτείνει η GAP Interconnector

Το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης GAP Interconnector, που σχεδιάζεται ώστε να διασυνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό τόνισαν στελέχη του Ομίλου Eunice, φορέα προώθησης του έργου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το GAP Interconnector είναι υποψήφιο για ένταξη στην 6η λίστα PCI (Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ε.Ε., όπως και στη λίστα PMI (Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος). Η ένταξη θα διασφαλίσει την επιτάχυνση της αδειοδότησης, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για την κάλυψη από κοινοτικά κονδύλια του 10-15% της αρχικής επένδυσης του έργου.

Το έργο συμπληρώνεται από την επίσης προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Southern Aegean Interconnector (SAI) που θα διασυνδέει την Αττική, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, διευκολύνοντας την εξαγωγή ελληνικής καθαρής ενέργειας από τα νησιά του Αιγαίου, προς τις γειτονικές χώρες. Το κόστος αυτού του δεύτερου πρότζεκτ ανέρχεται σε 1.5 δισ. ευρώ.

Πηγή: cretalive.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom