Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΗ βελτίωση προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον και σε χώρους Πολιτισμού και ο...

Η βελτίωση προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον και σε χώρους Πολιτισμού και ο αειφόρος τουρισμός στο επίκεντρο της συνάντησης εταίρων, με επικεφαλής το Δήμο Ρεθύμνης, του Προγράμματος Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος”, στην Αγία Νάπα της Κύπρου

Θετική είναι η αποτίμηση των εργασιών της  3ης Τεχνική Συνάντηση της Πράξης «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός-Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage»- που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22-23 Ιουνίου 2022, ε στο Δήμο Αγίας Νάπας, της Κύπρου. 

Όπως είναι γνωστό,  το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα  Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», έχει συνολικό Προϋπολογισμό 1.200.810€ και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ο Δήμος Ρεθύμνης ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Δήμος Σωτήρας καθώς   και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Το έργο αφορά την βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε επιλεγμένους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους των τριών δήμων, στην ανάδειξη και προβολή των χώρων αυτών, στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων με στόχο τον τουρισμό για όλους και στην υλοποίηση δράσεων  εκτός διασυνοριακής περιοχής για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, με στόχο την προσέλκυση των ΑμεΑ,  μια ομάδα  η οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετείται ανεπαρκώς στον τομέα του τουρισμού από τις προσφερόμενες υποδομές και υπηρεσίες. 

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το Ρέθυμνο, μέσω του συγκεκριμένου έργου θα υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα: 

  • Ανακαίνιση παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο.  
  • Προμήθεια εξοπλισμού για τον εκθεσιακό χώρο στο  πρώην ελαιοτριβείο Αρμένων (έπιπλα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.α.)
  • Προμήθεια ενημερωτικών πινακίδων Braille για να τοποθετηθούν στην είσοδο και μέσα στο ελαιοτριβείο. 
  • Προμήθεια και τοποθέτηση 25 πινακίδων Braille σε μνημειακούς χώρους του Ρεθύμνου ( Αρκάδι,  Αρχαία Ελεύθερνα, το Φρούριο Φορτέτζα κ.α) .  Εκτός όμως από τη σήμανση και την πληροφόρηση, το έργο  θα συνδράμει τα άτομα με κινητικά προβλήματα για  την μετακίνηση τους εντός του Φρουρίου Φορτέτζας με την προμήθεια ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Κατά τη διήμερη συνεργασία  τους στο πλαίσιο της  3ης Τεχνική Συνάντησης της Πράξης «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός-Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage»  οι Δήμαρχοι, Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης, Αγίας Νάπας  κ. Χρ. Ζαννέττος και Σωτήρας κ.  Γιώργο Τάκκας σε συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη των δημοτικών υπηρεσιών τους,  παρουσίασαν την μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών, διερεύνησαν τις προοπτικές της μελλοντικής τους συνεργασίας και πραγματοποίησαν επισκέψεις στους χώρους υλοποίησης των δράσεων.

Η συνεργασία εξελίχθηκε θετικά και παραγωγικά, συνθήκη που εξήραν και οι τρεις συμμετέχοντες Δήμαρχοι. Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, η συνάντηση απέβη  εξαιρετικά ωφέλιμη   τόσο σε επίπεδο ενδυνάμωσης των σχέσεων του Δήμου Ρεθύμνης με την αδελφοποιημένη κυπριακή πόλη της Αγίας Νάπας με κοινό σύνδεσμο την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όσο και σε επίπεδο λειτουργικότητας και σύμπραξης αφού και οι τρεις Δήμοι μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβλήματα  τα οποία μπορούν να διαχειριστούν μέσα από κοινές λύσεις. Εξού και η κατάθεση της κοινής βούλησης των εταίρων του Προγράμματος να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους μεταξύ τους δεσμούς μέσα από τη σύμπραξη, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και τον κοινό σχεδιασμό για τη  βελτίωση της  προσβασιμότητας τόσο στο  φυσικό περιβάλλον όσο και σε χώρους Πολιτισμού και την επίτευξη του απώτερου στόχου και των τριών Δήμων που είναι ο προσβάσιμος και αειφόρος τουρισμός. 

Τον Δήμαρχο Ρεθύμνης συνόδευσαν στο υπηρεσιακό του ταξίδι και συμμετείχαν στις εργασίες της συνάντησης ο Πρ/νος της  Δ/νσης Πληροφορικής -Προγραμματισμού &  Ανάπτυξης Δ. Ρεθύμνης κ. Ν. Βώβος και ο Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου/ κ. Β. Μυριοκεφαλιτάκης. 

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom