Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΗ «πορεία» του Αλ. Τσίπρα από το Ζάππειο στο Περιστέρι

Η «πορεία» του Αλ. Τσίπρα από το Ζάππειο στο Περιστέρι

Ελάχιστες μέρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη βουλή και ενώ σήμερά ξεκινά ο κύκλος ανοιχτών ομιλιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική Συμμαχία στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας (Τετάρτη στο Περιστέρι, Παρασκευή στην Πάτρα, Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε, χθες, την απόσυρση των βουλευτών του κόμματος του από όλες της ψηφοφορίες (όχι τις συζητήσεις) που θα γίνουν στη βουλή στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, πλην αυτής για την εκλογική απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη.

Θέτοντας την ατζέντα

Μολονότι η εν λόγω «παρέμβαση» του Αλέξη Τσίπρα δεν αποτελεί μια κίνηση η οποία αλλάζει την ουσία της πολιτικής συζήτησης, ούτε φυσικά αναμένει κανείς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών σε τρεις βδομάδες, όπως του ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι φανερή η προσπάθεια του κυρίου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επιτρέψει στο πρωθυπουργό να «κρύψει» το θέμα των παρακολουθήσεων και να «κατεβάσει» τη δική του θετική ατζέντα.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό στον οποίο αυτή η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την επιλογή των πολιτών στην κάλπη, τουλάχιστον το σκέλος της πρωτοβουλίας και της κυριαρχίας στην ατζέντα της επικαιρότητας φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους της, δεδομένου πως εδώ και αρκετές μέρες δεν έχουμε δει κάποιο άλλο θέμα να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή.

Η επικίνδυνη παγίδα

Βεβαίως, εδώ έγκειται και η παγίδα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή στο γεγονός ότι αρκετοί έχουν επισημάνει πως κινδυνεύει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα καθημερινότητας και τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντύπωση, δε, δημιουργεί ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον βασικό κορμό των υποψηφίων της για τις βουλευτικές εκλογές. Ακριβώς αυτή την παγίδα φαίνονται να αντιλαμβάνονται οι στενοί συνεργάτες του κυρίου Τσίπρα και προσπαθούν να συνδέσουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα ζητήματα της οικονομίας. Όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, μία κυβέρνηση που δεν σέβεται τους πιο βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου και την δημοκρατίας δεν θα σεβαστεί ούτε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Τονίζουν, επιπλέον, κάτι που αναφέρουν όλο και περισσότερο και οι οικονομικοί αναλυτές, δηλαδή πως δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρούς θεσμούς.

Δεν νομιμοποιούμε την εκτροπή

Σε ότι αφορά τη χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, «ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας δεν θα νομιμοποιήσει αυτή την πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν οι 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν, ενδεχομένως ακόμα και εκβιαζόμενοι» . Έκαναν, δε, λόγο για «κυβέρνηση της εκτροπής».

Το στοίχημα του Περιστερίου

Ωστόσο, σήμερα τίθεται ένα νέο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν είναι άλλο από την ομιλία του στο Περιστέρι. Και αυτό γιατί θα φανεί στην πράξη αν οι πολίτες αποδέχονται την απόφαση του να θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων ως το μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα.

Η επιλογή του Περιστερίου, δε, μόνο τυχαία δεν είναι καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δύναμη του κόμματος τους και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά είναι στα λαϊκότερα στρώματα και προφανώς το Περιστέρι αποτελεί την καρδιά των λαϊκών προαστείων της Αθήνας.

Ο πήχης, λοιπόν, έχει τεθεί ψηλά και από τις συνθήκες και από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό αφορά τόσο το αν θα επικροτηθεί η ατζέντα των θεμάτων δημοκρατίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ο βαθμός στον οποίο θα καταφέρει να ξαναβάλει στον λόγο του τα λαϊκά θέματα καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, η υγεία, η εργασία κτλ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom