Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΕκκλησίαΗ Παναγία η Γοργοϋπήκοος εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου - Πανηγυρικός Εσπερινός σήμερα...

Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου – Πανηγυρικός Εσπερινός σήμερα στη Χρυσοπηγή

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου ανήκει στην Ι. Μονή Χρυσοπηγής. Άρχισε να κατασκευάζεται εντός της μοναστικής έκτασης τή δεκαετία του 1980 με την καθοδήγηση της αείμνηστης Γερόντισσας Θεοσέμνης και την οικονομική υποστήριξη του φιλανθρωπικού Συλλόγου «Παναγία η Γοργοϋπήκοος». Η αδελφότητα της Χρυσοπηγής επιμελήθηκε το έργο της ανεγέρσεως του Ι. Ναού και αγωνίζεται για την ολοκλήρωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων που βρίσκεται παραπλεύρως, ώστε σύντομα ο χώρος να λειτουργήσει και να προσφέρει ελπίδα, στήριγμα και καταφυγή σε όσους φιλοξενηθούν σε αυτόν.

Πολλοί άνθρωποι από τα Χανιά και από την υπόλοιπη Κρήτη έρχονται ως  προσκυνητές στον Ναό της Γοργοϋπηκόου και ευλαβούνται τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του 11ου αιώνα, βρίσκεται στην Ι. Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Η ίδια η Παναγία αποκάλυψε την επωνυμία της ως Γοργοϋπηκόου σε ένα μοναχό, ο οποίος, επειδή από απροσεξία μαύριζε με καπνό από αναμμένα δαδιά τη μορφή της, τυφλώθηκε. Στις παρακλήσεις του να τον συγχωρέσει, η Θεοτόκος τον σπλαγχνίσθηκε και του χάρισε το φως, λέγοντας ότι «γοργά υπακούει σε εκείνους που την επικαλούνται και πραγματοποιεί τα προς σωτηρία αιτήματά τους». Από τότε η εικόνα ονομάστηκε «Γοργοϋπήκοος» και ενεργεί πλήθος θαυμάτων μέχρι σήμερα.

Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.

 

Σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στον Ι. Ναό της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο της Χρυσοπηγής) θα γίνει Πανηγυρικός Εσπερινός.

Αύριο, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Όρθρος – Θεία Λειτουργία, στις 7.00 – 10.00 το πρωί.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom