Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΗ κρίσιμη ώρα της Κουμουνδούρου - Ο δίαυλος με Παππά, η επαφή...

Η κρίσιμη ώρα της Κουμουνδούρου – Ο δίαυλος με Παππά, η επαφή με Μαρινάκη και οι εκπλήξεις

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή της προεκλογικής περιόδου εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενόψει της επιλογής και δημοσιοποίησης του βασικού κορμού των ονομάτων των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και εν μέσω οργίου φημών για συζητήσεις με διάφορα πρόσωπα ή ακόμη και για επαναπροσδιορισμό σχέσεων με μεγαλους επιχειρηματίες – μιντιάρχες.

Ξεκινώντας με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, δηλαδή αυτές που παρουσιάστηκαν το τριήμερο των Φώτων, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η Κουμουνδούρου έχει κάποιου είδους επικοινωνία με τον μπασκεμπολίστα Νίκο Παππά.

Υπαρκτός δίαυλος με Νίκο Παππά

Η είδηση δεν διαψεύδεται από στελέχη του κόμματος που είναι σε θέση να γνωρίζουν, μολονότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς αν η συμπάθεια των δύο πλευρών θα μπορέσει να ευοδωθεί σε υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων. Σε κάθε περίπτωση, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει ιδιαίτερος σεβασμός στο πρόσωπο του Νίκου Παππά για το κοινωνικό πρόσωπο που έχει επιδείξει (εθελοντική βοήθεια στις πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια, παρουσία σε πορείες στο πλευρό της Μάγδα Φύσσα, δωρεές σε καθαρίστριες κ.α.) και θεωρούν ότι μπορεί, με δεδομένη την αίγλη που έχει ως αθλητής, αλλά και χάρη στις παραπάνω κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα πράξεις, να κερδίσει τον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη. Επιπλέον, πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του θα σηματοδοτουσε το αμφίπλευρο άνοιγμα που επιδιώκει το κόμμα τους, ιδίως στην πιο ριζοσπαστική και νεανική κατεύθυνση.

Η επαφή με Βαγγέλη Μαρινάκη

Σε ότι αφορά τον σύντομο χαιρετισμό που είχαν στον Πειραιά ανήμερα των φώτων ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, φαίνεται πως η Κουμουνδούρου, πράγματι, διαβλέπει μια ευκαιρία για μια σχετική εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν υπάρξει πολύ τεταμένες για μια περίοδο περίπου 6 χρόνων.

Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσαν στο “Dnews”, τόσο τον τυπικό χαιρετισμό των δύο ανδρών, όσο και το πολύ ευγενικό τρόπο που υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις του Αγιασμού ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννη Μώραλης. Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαριζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “εξαρχής” απέναντι σε κανέναν και πως με όλους επιδιώκει θεσμικές – τυπικές σχέσεις.

Ωστόσο, υπενθυμίζουν και την αυστηρή κριτική που είχε κάνει πριν μία βδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας στο συγκρότημα Μαρινάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κυκλοφορία του “Βήματος”, όταν είχε αναφέρει σε ειδικό – επετειακό άρθρο του στην εφημερίδα πως «αποτελεί ιστορικό και δημοσιογραφικό ατύχημα ότι το Βήμα επέλεξε να εγκαταλείψει τη θέση του στη δημοκρατική παράταξη και να στηρίζει τη Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη, του Αδ. Γεωργιάδη, του Μ. Βορίδη, του Θ. Πλεύρη».

Πάντως, αν επιβεβαιωθεί πως τα Μέσα που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του Βαγγέλη Μαρινάκη επιλέξουν στο εξής μια κάπως πιο ισορροπημένη πολιτική γραμμή, θα πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έρθει χωρίς ανταλλάγματα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις

Πολύ ευρύτερα από τις ειδήσεις του τριημέρου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε οργασμό επαφών με προσωπικότητες του επιστημονικού, κοινωνικού, καλλιτεχνικού (από αυτή την κατηγορία αναμένεται υπερπροσφορά, δεδομένων των πολύ κακών σχέσεων του χώρου με την κυβέρνηση) και αθλητικου στερεώματος, προκειμένου να ανακοινώσει σύντομα τον βασικό κορμό των υποψηφιοτήτων της, επιδιωκοντας να σηματοδοτήσει με τον πιο έντονο τρόπο ανανέωση, αμφίπλευρα ανοίγματα σε Αριστερά και Κέντρο, κοινωνική γείωση και τεχνοκρατισμό.

Με δύο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει ότι εξελίσσεται, μπορεί να να κυβερνήσει με αποτελεσματικό τρόπο και είναι η αδιαμφισβήτητη ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, η οποία μπορεί να νικήσει τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Dnews” από την Κουμουνδούρου, θα πρέπει να αναμένονται αρκετές και σημαντικές επιλογές, αντίστοιχες σε επικοινωνιακό αντίκτυπο, με αυτή της Πόπης Τσαπανίδου για το γραφείο Τύπου του κόμματος. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ακούγονται να υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις περιλαμβάνονται ο καθηγητής του Χάρβαρντ Όθωνας Ηλιόπουλος, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασιου, η τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και πολλοί άλλοι, αν και φαίνεται ότι είναι αρκετές οι επαφές με προσωπικότητες που δεν έχουν διαρρεύσει.

Μετρούν την κοινωνική γείωση

Οι κρίσιμες αποφάσεις, λοιπόν, βρίσκονται πολύ κοντά στον ορίζοντα για την Κουμουνδούρου, μολονότι δεν αποκλείεται να αναβληθει για λίγο ακόμη η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και να μην πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδα, αλλά την επόμενη, προκειμένου να προχωρήσουν περισσότερο οι προεργασίες που απαιτούνται πριν τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία στελέχη του κόμματος, ανάμεσα σε αυτές τις ετοιμασίες, περιλαμβάνεται και η μέτρηση της δημοφιλίας και της κοινωνικής αναγνωρισιμότητας για για μια σειρά από πρόσωπα. Επιπλέον, η διαδικασία θα γίνει (και μάλιστα σχετικά σύντομα) και για τις υποψηφιότητες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, η ανακοίνωση των οποίων, προφανώς και θα έχει κεντρικοπολιτικό χαρακτήρα, καθώς θα συμπέσει με την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, επομένως αναζητούνται πρόσωπα με σχετικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom