Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
16.3 C
Crete
Αρχική Υγεία Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

- Advertisement -

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά μεγάλο ποσοστό.

Βάσει του περιοδικού Προληπτικής Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης αυξάνουν τον κίνδυνο άμεσου θανατηφόρου εμφράγματος.

Αντίθετα, οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι, ιδίως όσοι ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν αμέσως μετά από ένα έμφραγμα. Το τελευταίο προκύπτει από τη νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος και Έλληνες ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 28.140 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα. Τα σχεδόν τα 5.000 εξ αυτών (ποσοστό 18%) είχαν πεθάνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες μετά το έμφραγμα. Από αυτά τα θανατηφόρα εμφράγματα, σχεδόν δύο στα τρία (62,3%) είχαν οδηγήσει σε άμεσο θάνατο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι είχαν μέτρια και υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και άσκησης στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν 33% και 45% μικρότερο κίνδυνο, αντίστοιχα, να πεθάνουν αμέσως μετά το έμφραγμα. Η πιθανότητα θανάτου μέσα στις επόμενες 28 ημέρες ήταν μικρότερη κατά 36% και 28%, αντίστοιχα.

Συστάσεις Ειδικών
Οι οδηγίες των ειδικών συνιστούν οι υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής Βιοστατιστικής-Επιδημιολογίας της Διατροφής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η Ματίνα Κούβαρη από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς, επίσης, η Χριστίνα Χρυσοχόου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο».

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

16,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
61,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -