Τετάρτη, Απρ 21, 2021
Αρχική Κοινωνία Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει το ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ συγχρόνως αυξήθηκε και η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με νόσο COVID-19, αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα. Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, οι νέες διαγνώσεις έδειξαν αύξηση σε ποσοστό περίπου 20%-25%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ενισχυμένος 35%-40% σε σχέση με την πιο προηγούμενη εβδομάδα. Συγχρόνως, παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας της Αττικής με αριθμό εισαγωγών που αγγίζει και τις 200 ανά ημέρα.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει πλησιάσει τον αριθμό που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από 20%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα άγγιζε το 40%. Η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς εντός της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη παραμένει σε αυτή τη φάση καλύτερη από την πρόβλεψη εξέλιξης στην Αττική.

Τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης και πιθανής μείωσης του Rt. Ωστόσο, η εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και θα δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν και θα έχει μεγαλύτερη εγκυρότητα η εκτίμησή μας από την ερχόμενη Τετάρτη με Πέμπτη.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί σταθερά την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39. Η επίπτωση της νόσου στους άνω των 65 παραμένει βελτιωμένη σε σχέση με το δεύτερο κύμα.

Συνολικά στην Ελλάδα, λοιπόν, η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης, έχοντας πλέον ωστόσο όλα τα χαρακτηριστικά ενός τρίτου κύματος.

Σε σχέση με το δεύτερο κύμα, το τρίτο κύμα έχει καλύτερο προφίλ νοσηρότητας, καθότι η σχετική επίπτωση των άνω των 65 παραμένει χαμηλότερη από το αναμενόμενο για την εξάπλωση της επιδημίας στην κοινότητα.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η έλευση του τρίτου κύματος έχει λιγότερο από το μισό ρυθμό επέκτασης από ότι η έλευση του δεύτερου κύματος.

Για την ανάσχεση ωστόσο της πορείας του τρίτου κύματος, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να κρατήσουμε έναν όσο το δυνατόν μικρότερο κοινωνικό κύκλο, να φοράμε μάσκες σωστά όταν επισκεπτόμαστε τους συγγενείς μεγάλης ηλικίας.

Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε όταν έχουμε συμπτώματα ενδεικτικά της νόσου και για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τεστ, να φοράμε μάσκες, να απομονωθούμε για τον χρόνο που θα προστατεύσει τους γνωστούς μας και τους συγγενείς μας.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -