Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021
Αρχική Απόψεις Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό κάνει τα άτομα να αισθάνονται πιο ισορροπημένα...

Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό κάνει τα άτομα να αισθάνονται πιο ισορροπημένα και λιγότερο δυστυχή

Της Κυριακής Ψαρουδάκη* 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

Η ιδέα προήλθε από την Εθνική Επιτροπή της Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1922 κήρυξε τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για την προώθηση της Ειρήνης.

κάθε χρόνο στις 8 του Μάη,  οι δύο οργανισμοί μάς υπενθυμίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.

Η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς πολιτισμική διάκριση ήταν το πρωταρχικό κίνητρο και το ιδεολογικό υπόβαθρο της ίδρυσης του Ε.Σ.Σ. Στη διάρκεια 143 χρόνων δράσης και προσφοράς του κινήματος, τα ιδανικά αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα της προσπάθειας και της δραστηριότητάς του για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Η ανθρωπιστική δραστηριότητα του Κινήματος του Ε.Σ. και της Ερυθράς  Ημισελήνου αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε παγκοσμίως με τη σταδιακή συμμετοχή όλο και περισσότερων χωρών.

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί συνώνυμο της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας, γεγονός που επιστεγάζεται από την απονομή τριών βραβείων Νόμπελ στο Διεθνές  Κίνημα του Ε.Σ.(1917.1944,1963)

Πολυάριθμες ψυχολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες σε όλο τον πλανήτη καταλήγουν πως η συστηματική ενασχόληση με τον εθελοντισμό βοηθά όχι μόνο αυτούς που δέχονται βοήθεια, αλλά και αυτούς που την προσφέρουν.

Οι σχετικές στατιστικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που συμμετέχουν ενεργά, συνειδητά και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εθελοντικές πρακτικές αισθάνονται πιο ισορροπημένα, λιγότερο δυστυχή και πολύ πιο ικανοποιημένα από τη ζωή τους σε σύγκριση με όσα δεν εμπλέκονται σε αλτρουιστικές δραστηριότητες.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη  και για το δίκαιο.’  Τ. Λειβαδίτης

*Η Κυριακή Ψαρουδάκη είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, γραμματέας του περιφερειακού τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom