Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisment -spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΗ εφορία επιστρέφει: Τέσσερις πληρωμές τον Σεπτέμβριο - Κάθε μήνα και φόρος...

Η εφορία επιστρέφει: Τέσσερις πληρωμές τον Σεπτέμβριο – Κάθε μήνα και φόρος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022

Η εφορία… επιστρέφει. Με την παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, παρατείνεται και η προθεσμία πληρωμής των πρώτων δόσεων του φετινού φόρου εισοδήματος.

Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις (από τις 8) του συνολικού φόρου εισοδήματος. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όμως, θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη δύο δόσεις: την 3η δόση του φόρου εισοδήματος και την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ. Φαίνεται λοιπόν ότι η παράταση έχει και το τίμημά της. Δημοσιονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής είτε του ΕΝΦΙΑ είτε του φόρου εισοδήματος.

Κάτι που σημαίνει όσο αναβάλλεται η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής του φόρου, τόσο… συμπιέζεται και η περίοδος μέσα στην οποία θα πρέπει να πληρωθεί. Προκειμένου να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο της συμπίεσης των φορολογικών βαρών μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων του 2022. Για τον ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο.

Το νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο για να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου, θα αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 μηνιαίες δόσεις επί μονίμου βάσεως: από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κατά τη μετάβαση βέβαια από το παλαιό σύστημα πληρωμής των 6 δόσεων στο νέο σύστημα των περισσότερων (10) αλλά μικρότερων δόσεων οι φορολογούμενοι θα ζοριστούν. Διότι ουσιαστικά, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 θα πληρώνουν κάθε μήνα όχι έναν αλλά δύο ή και περισσότερους φόρους.

Ο μέχρι τώρα… λογαριασμός έχει τα εξής:

1. Αύγουστος 2021: Ουσιαστικά, μετά την παράταση στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και πληρωμής του φόρου εισοδήματος, δεν υπάρχει υποχρέωση. Μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 3% στον φόρο εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό μέχρι το τέλος του μήνα.

2. Σεπτέμβριος 2021: Διπλή δόση του φόρου εισοδήματος 2021 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. 3η δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με καταβολή της πρώτης δόσης.

3. Οκτώβριος και Νοέμβριος 2021: Ταυτόχρονη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος: 4η και 5η δόση του φόρου εισοδήματος, 2η και 3η δόση του ΕΝΦΙΑ

4. Δεκέμβριος 2021: 6 δόση φόρου εισοδήματος και 4η δόση του ΕΝΦΙΑ. Φυσικά καταβολή και των τελών κυκλοφορίας του 2022 εκτός και αν δοθεί παράταση όπως συνέβη και για τα τέλη κυκλοφορίας της φετινής χρονιάς. Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί και ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 15% που προβλέπει η νομοθεσία

5. Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2022: Πολύ δύσκολοι μήνες για όσους έχουν συσσωρεύσει οφειλές προς το δημόσιο είτε επειδή πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή είτε επειδή ανέστειλαν την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στην πανδημία. Τον Ιανουάριο (και φυσικά και τον Φεβρουάριο αλλά και τους υπόλοιπους μήνες) θα πρέπει να ξεκινήσει

α. η πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί (36 άτοκες ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%)

β. Η πληρωμή των δόσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές (σε 60 δόσεις)

γ. Η 7η και η 8η δόση του φόρου εισοδήματος

δ. Η 5η και η 6η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ

6. Μάρτιος 2022 και μετά: ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες και το νέο χρονοδιάγραμμα των 10 μηνιαίων δόσεων.

- Advertisement -
- Advertisment -spot_img

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom