Τετάρτη, Απρ 21, 2021
Αρχική ΒΗΜΑ Αφιέρωμα Η Αθηνά Γιαννουλάκη στο Βήμα Κρήτης: Η αριστερά που "δεν κυβέρνησε ποτέ",...

Η Αθηνά Γιαννουλάκη στο Βήμα Κρήτης: Η αριστερά που “δεν κυβέρνησε ποτέ”, ο συνδικαλισμός, ο πολιτισμός…

- Advertisement -

Αθηνά Γιαννουλάκη, μια γυναίκα που τόσο οι αγώνες της στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και η προσωπική της πορεία στην πολιτική και την Αριστερά, την έχουν αναγάγει σε ένα πρόσωπο που θες να το ακούσεις, να μάθεις και να συζητήσεις μαζί του…

Συνέντευξη στον Ηλία Κυριακόπουλο

Πολιτική & Αριστερά

Αριστερά. Είσαι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε και υπηρετεί την ελληνική αριστερά. Θεωρείς ότι κυβέρνησε ποτέ η (πραγματική) Αριστερά στην Ελλάδα; Αν ναι, πότε και εάν όχι, γιατί;

Η αριστερά στην Ελλάδα δεν κυβέρνησε ποτέ.

Η ελπίδα που θρέψαμε και δουλέψαμε για την πραγμάτωσή της, ακυρώθηκε το πρωί της  Δευτέρας 6 Ιουλίου 2015, όταν ο Α. Τσίπρας  ανέστησε τις εξαφανισμένες στη συνείδηση του Ελληνικού λαού πολιτικές δυνάμεις (Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ,ΠΟΤΑΜΙ ) και   από  κοινού υπέγραψαν και  μετέτρεψαν  το ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ΝΑΙ.

Η συνθηκολόγηση του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και τους δανειστές και η   υπογραφή  του 3ου  μνημονίου έφεραν  το ξεπούλημα  κρατικών αεροδρομίων ( μεταξύ αυτών και των Χανίων), την  δέσμευση της Δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, τα κόκκινα δάνεια  πρώτης κατοικίας  που δόθηκαν σε ξένα Funds, τις συμφωνίες με μεγάλες πολυεθνικές για εξορύξεις στο Λιβυκό, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , την επέκταση και επικράτηση  της επισφαλούς εργασίας με μισθούς πείνας 560  ευρώ.

Μια στιγμή (πολιτική) που θα ξεχώριζες στην προσωπική σου διαδρομή;

Τρόπος ζωής η συμμετοχή στα κοινά και  η ταυτότητα του ενεργού πολίτη, συμπορευόμενη με πολλούς και πολλές ανθρώπους ανήσυχους.,.. μια στιγμή που ξεχωρίζω είναι η   συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25  στις βουλευτικές εκλογές το 2019.

ΜέΡΑ25

Τι ήταν αυτό που σε έφερε κοντά στον Γιάνη Βαρουφάκη και το πολιτικό του βήμα μέσα από το ΜΕΡΑ25;

Ο συνεπής αντιμνημονιακός λόγος και πράξη του, καθώς επίσης, οι ριζοσπαστικές αλλά συγχρόνως  ρεαλιστικές προτάσεις του υπέρ των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, υπέρ των πολλών και ο Ευρωπαϊκός Διεθνισμός του Γ.Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25.

ΜΕΡΑ25: Θα ήθελα να μου αναφέρεις ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των άλλων αριστερών κομμάτων, αλλά και ένα μειονέκτημα (αν θεωρείς ότι έχει).

Οι επεξεργασμένες ριζοσπαστικές αλλά άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις του ΜέΡΑ25 στην εποχή των μνημονίων, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του. Η πολιτική της ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ.( προτάσεις για  τα κόκκινα δάνεια-πρόγραμμα Οδυσσέας, το κούρεμα του ιδιωτικού  χρέους,  την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου  δημόσιου χρέους, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, πρόταση για την  ΑΑΔΕ που πρέπει να περιέλθει στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, για την δημιουργία Δημόσιου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, την  ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, τον  έμπρακτο  σεβασμό στη μισθωτή εργασία και την δημιουργική επιχειρηματικότητα, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, προτάσεις για να βάλουμε  τέλος στις εξορύξεις και να προτάξουμε την πράσινη μετάβαση )

Συνδικαλισμός και Πολιτική: Σχέση προβληματική ή το ένα είναι «συμπλήρωμα» του άλλου;

Δυστυχώς ο συνδικαλισμός δεν χαίρει εκτίμησης στην πλειοψηφία των εργαζόμενων και των πολιτών και αυτό συμβαίνει δικαίως, γιατί «τα κρούσματα» συμπεριφορών από επαγγελματίες-ισόβιους συνδικαλιστές είναι πολλά και χρονίζουν. απόρροια του προηγούμενου είναι και η προβληματική  σχέση των συνδικαλιστών με την πολιτική γιατί στη διαδρομή της διασύνδεσης των δύο συνήθως χάνεται ο σκοπός, που είναι η ειλικρινής εκπροσώπηση των εργαζόμενων, εις βάρος προσωπικών επιδιώξεων και προβολών.

Η εναλλαγή των προσώπων, τα ανώτατα χρονικά όρια εκπροσώπησης, η μη αποκοπή των συνδικαλιστών από τον φυσικό χώρο της εργασίας τους, μαζί με την αλλαγή της νοοτροπίας των εργαζόμενων για την επιβεβλημένη συμμετοχή στα σωματεία τους είναι λύσεις στο πρόβλημα.

Φωτογραφία από τη συμμετοχή της στην έκθεση φωτογραφίας το 2016 σε μια πράξη βοήθειας προς τον Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Χανίων.

Πολιτισμός και πολιτική. Ελλάδα, η χώρα που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού. Πάμε στο σήμερα. Τι συμβαίνει στις εποχές μας; Σε τι «επίπεδο» βρίσκεται ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός; Οι πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας, τον έχουν αναδείξει ή υποβαθμίσει;

Ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του , οφείλει να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  του κράτους απέναντι στους πολίτες. Δυστυχώς, στην εποχή που ζούμε, της βαθιάς μνημονιακής οικονομικής κρίσης, ο πολιτισμός πλήττεται άγρια. Ζούμε την απόσυρση του κράτους και την επικράτηση των μεγάλων ιδιωτών  χορηγών, ζούμε την σχεδόν καθολική οικονομική  ανέχεια και ανεργία των ανθρώπων που παράγουν  κάθε μορφή τέχνης. Με τις πολιτικές που εφαρμόζονται,  γινόμαστε μάρτυρες  της τσιμεντόστρωσης του βράχου  της Ακρόπολης, της υπονόμευσης   του δημόσιου χαρακτήρα πέντε μεγάλων Αρχαιολογικών Μουσείων, της υποβάθμισης των αρχαιολογικών  ευρημάτων  στο μετρό Θεσσαλονίκης, την δια νόμου δυνατότητα  δανεισμού θησαυρών της αρχαίας μας κληρονομιάς  έως και 50 χρόνια…

πόσο πιο μελανά και απαισιόδοξα τα ζητήματα για τον πολιτισμό λοιπόν ;;

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Ποια η προσφορά της στην κοινωνία των Χανίων;

Ο τόπος δουλειάς μου εδώ και πολλά χρόνια!!

Νομίζω,( πόσο αντικειμενική μπορώ να είμαι άλλωστε;) θετικό είναι το πρόσημο του Εικαστικού Μουσείου στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης μας που η φήμη και οι δράσεις  της έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Τις περιοδικές  εκθέσεις και τις  παράλληλες εκδηλώσεις  διαδραστικά βιώνουν χιλιάδες μαθητές των Χανίων κάθε χρόνο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του καλλιτεχνικού έργου της  προσελκύοντας όλο και μεγαλύτερο εύρος κοινού.

Ποιες είναι οι τρεις ιστορικές προσωπικότητες της Κρήτης που έχεις σε ιδιαίτερη θέση στη σκέψη σου;

Ιωάννης Δασκαλογιάννης, Νίκος Καζαντζάκης, Σαλής (Χελιδονάκης)

 Αγαπημένο βιβλίο;

«Η  μικρή Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιάνη

 Τραγούδι;

Το παράπονο (Δεύτερη ζωή δεν έχει)

Μελοποιημένη ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης, μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Δυο λόγια για την Αθηνά Γιαννουλάκη…

Γεννήθηκε στα Χανιά, όπου και ζει  με την οικογένεια της.

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25
Πρόεδρος Εργαζόμενων στους Δήμους του  Νομού Χανίων
Βιβλιοθηκονόμος και Μουσειοπαιδαγωγός
Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ): Επικοινωνία & Πολιτισμός στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ.
Εργαζόμενη με θέση ευθύνης στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Δραστηριοποιείται   σε συλλογικές κινηματικές δράσεις που αφορούν στην κοινωνική αλληλεγγύη καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με προβλήματα της πόλης και με εργασιακά δικαιώματα.

Βήμα Κρήτης

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -