Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΗ ατάκα του Μητσοτάκη που προκάλεσε… εντύπωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ατάκα του Μητσοτάκη που προκάλεσε… εντύπωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μια αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού στην ερώτηση αν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μπορεί να φέρει πολιτικές εξελίξεις κέντρισε το ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω να πω κάτι ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στρατός μας, με αυτόν θα πολεμήσουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί όλη αυτή η περιπέτεια μπορεί ή πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις».

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκλεισε με κατηγορηματικότητα την πόρτα των εξελίξεων έκανε εντύπωση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία διέκριναν πίσω από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού την αγωνία του για τις εξελίξεις.

Αποκωδικοποιώντας, πάντως, τα στελέχη της Κουμουνδούρου τη χθεσινή συνέντευξη τύπου τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών της κυβέρνησης ανέφεραν ότι: Υπήρξε μόνο μια κυνική ομολογία αποτυχίας, και κανένα ίχνος αυτοκριτικής για το πώς η κυβέρνηση λειτούργησε τους τελευταίους οκτώ μήνες. «Δεν προετοίμασε τη χώρα και το ΕΣΥ ενώ αγνόησε τους επιστήμονες που προειδοποιούσαν για δεύτερο και σφοδρότερο κύμα  της πανδημίας» λένε τα στελέχη  του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από εκεί που καυχιόταν ο πρωθυπουργός ότι νίκησε τον κορονοϊό και χαρακτήριζε αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown τώρα βάζει πάλι τη χώρα σε λουκέτο. Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη ούτε για την αδράνεια στο ΕΣΥ, ούτε γιατί καθημερινά ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας είναι σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ, ούτε για το  αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων  από τον Αύγουστο. Ακόμα και τώρα φταίνε οι πολίτες και ο ιός που ξαφνικά έγινε πιο μεταδοτικός, όχι ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τις παλινωδίες της».

Οι ίδιοι άνθρωποι χαρακτηρίζουν αποσπασματικά και ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων κάτι που, όπως λένε, θα οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

«Ανακυκλώνουν τα ανεπαρκή μέτρα του Απριλίου που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν το νέο lockdown, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ, στη μείωση κατά 4 δισ. του εισοδήματος των νοικοκυριών (-12%), ενώ  μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι έτοιμη να κλείσει. Αντί για απευθείας επιχορήγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και εξαναγκάζονται σε κλείσιμο, πάλι επιστρεπτέα, δηλαδή νέος δανεισμός ενώ εκτινάσσεται  το ιδιωτικό χρέος και είναι πλέον ψηφισμένος ο νέος πτωχευτικός».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα ίδια μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει στο κοινωνικό αδιέξοδο, τα επαναλαμβάνει και τώρα χωρίς στοιχειώδη αναστοχασμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε τη ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει οι επιλογές της.

Συνιστά, δε, πρόκληση τη στιγμή που έχει επιβάλει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων να ζουν με 534 ευρώ τον μήνα και πολλές να μένουν χωρίς ούτε αυτά επί μήνες, τη στιγμή που έχει ήδη μειώσει με δική της απόφαση το δώρο Χριστουγέννων, η κυβέρνηση να εμφανίζει τα 8,8 ευρώ επιπλέον τη μέρα για κάποιους και μόνο για έναν μήνα, ως τη μεγάλη παροχή προς τους πολίτες. Είναι πρόκληση για τους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς καμιά βοήθεια, η κυβέρνηση να διαφημίζει τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για μόλις 1 στους 7 μη επιδοτούμενους ανέργους, ως τη σημαντική ενίσχυση».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο  θέμα των λοιμωξιολόγων και στα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν δεσμεύτηκε ότι θα τα δώσει στην δημοσιότητα. «Αρνείται τη λογοδοσία και τη διαφάνεια γιατί ακριβώς θα αποκαλυφθεί ότι είναι η κυβέρνηση εκείνη που δεν εισάκουσε εγκαίρως του επιστήμονες», επισημαίνουν  οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν ότι «ήδη επιστήμονες έχουν καταγγείλει δημόσια καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων» .

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την  Θεσσαλονίκη, που σήμερα είναι στα κόκκινα, ενώ  πριν μία εβδομάδα έτρεχαν όλοι στη λιτανεία. Παράλληλα θέτουν το ερώτημα «από πότε ζητούσαν οι επιστήμονες υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού για να το ανακοινώσει πριν μία εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης;».

newsit.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom