Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΗ αστυνομική λογοτεχνία, ο πόλεμος και η κρίση, στο επίκεντρο εκδήλωσης που...

Η αστυνομική λογοτεχνία, ο πόλεμος και η κρίση, στο επίκεντρο εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Βιβλιοθήκη του Παν/μίου Κρήτης, η Λέσχη Ανάγνωσης Τμ/τος Κοινωνιολογίας και Δήμος Ρεθύμνης

«Αν θες να μάθεις το παρελθόν ενός λαού, διάβασε την ιστορία του.  Αν θες να μάθεις το παρόν του, διάβασε την αστυνομική λογοτεχνία του».

Ίαν Ράνκιν

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, ώρα 19:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Λέσχη Ανάγνωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας και ο Δήμος Ρεθύμνου διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση για την αστυνομική λογοτεχνία στον πόλεμο και την κρίση.  Ο Ανδρέας Αποστολίδης και η Νίνα Κουλετάκη, μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ),  συζητούν για την απεικόνιση του πολέμου και της κρίσης στην αστυνομική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Θα περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο, οι συγγραφείς της  αστυνομικής λογοτεχνίας και των υποειδών της, έχουν διαχειριστεί το θέμα του πολέμου και των συνεπειών του. Θα γίνουν αναφορές στα κλασικά έργα του είδους, θα διερευνηθεί ή σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, θα εξεταστεί ο χρόνος συγγραφής καθώς και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού. Επίσης θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη «Latin Noir», ένα σοβαρό σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο είδος με το σημαίνον λογοτεχνικό βάθος και εύρος.  Το μυθιστόρημα που δημιουργήθηκε νότια του Ρίο Γκράντε, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι γεννημένο μέσα σε κρίση καθολική (οικονομική, πολιτική, αξιων, δικαιοσύνης, νομιμότητας κλπ), κάτι που το καθιστά ποιοτικά διαφορετικό από εκείνο της Ευρώπης.

 Αν δεχθούμε ότι η αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί το σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  μια και – δυστυχώς – το θέμα του πολέμου είναι και πάλι επίκαιρο κι αυτό της κρίσης δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο .

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom