Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΗ άγνωστη ιστορία του Έλληνα διασώστη που έσωσε παιδιά στα χαλάσματα του...

Η άγνωστη ιστορία του Έλληνα διασώστη που έσωσε παιδιά στα χαλάσματα του σεισμού στην Τουρκία

Ο Έλληνας πυροσβέστης είναι στην ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην Τουρκία. Πίσω από τις αδιάκοπές προσπάθειες του ίδιου και των συναδέλφων του να σωθούν ζωές, κρύβεται μια άγνωστη ιστορία…

Ο Κωνσταντίνος Νίκας είναι πυροσβέστης που από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου επιχειρεί με την ομάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να σώσουν μικρά παιδιά που ήταν παγιδευμένα στα χαλάσματα. Οι εικόνες και οι στιγμές συγκίνησης στο σημείο, προβάλλονται από τουρκικά ΜΜΕ και όχι μόνο. Κάποιοι στέκονται στον Έλληνα άντρα της ΕΜΑΚ και στην ιστορία που κουβαλάει. Στην οικογενειακή παράδοση για προσφορά και αλληλεγγύη τις πιο δύσκολες ώρες.

Ο χρόνος γυρίζει στο 1995. Τότε που στο Αίγιο, ο μικρός Ανδρέας ήταν παγιδευμένος μετά τα 6,1 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει την περιοχή. Ο πυροσβέστης που τον έσωσε ήταν ο Παναγιώτης Νίκας. Ο πατέρας του Έλληνα διασώστη που τώρα κλήθηκε να επιχειρήσει στην Τουρκία. Τότε και τώρα, πατέρας και γιος, στην πρώτη γραμμή. Ήδη η ελληνική αποστολή στην Τουρκία έχει σώσει τρία μικρά παιδιά και συνεχίζει.

Χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος εξελίσσονται οι τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, μαζί με άλλες διασωστικές αποστολές, για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη Νότια Τουρκία.

Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους μόλις έσωσαν παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο της μικρής Φατμά, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες για την αποστολή, από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ανάμεσα στα 21 μέλη της αποστολής της ΕΜΑΚ που επιχειρεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία είναι και ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, με καταγωγή από την Καλαμάτα, γιος του επίσης πυροσβέστη στρατηγού Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος στους σεισμούς του Αιγίου είχε συγκλονίσει με την διάσωση του μικρού Ανδρέα.

«Έχω πει άπειρες φορές ότι το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι ένα “μικρόβιο” που εισέρχεται στον οργανισμό μας και εκκολάπτεται μέσα μας για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούμε το ένδοξο Πυροσβεστικό Σώμα. Το “μικρόβιο” τούτο είναι ισχυρότατο όταν μεταφέρεται απο τους γονείς στα παιδιά τους και μεταφράζεται σε υπέρτατα παράδειγμα ανδρείας και προσφοράς στον συνάνθρωπο…

Βλέποντας σήμερα την εικόνα του φίλου μου Πυραγού Κωνσταντίνου Νίκα, να συμμετέχει στην επιτυχή διάσωση νεαρού παιδιού στην Αντιόχεια της Τουρκίας, θυμήθηκα την εικόνα του πατέρα του, αείμνηστου Στρατηγού Παναγιώτη Νίκα στο σεισμό του Αιγίου και τη διάσωση του μικρού τότε Ανδρέα…

Κουράγιο στον Τουρκικό και Συριακό λαό και καλή επιτυχία στους διασώστες μας…», γράφει συνάδελφος του Κωνσταντίνου, σε ανάρτησή του που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και ξυπνά μνήμες από τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, τον Ιούνιο το 1995, που συντάραξε την πόλη του Αιγίου» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση.

Πηγή: pelop.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom