Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΑπόψειςΗ αυτάρκεια είναι η μόνη μας διέξοδος

Η αυτάρκεια είναι η μόνη μας διέξοδος

Του Πέτρου Χατζησταύρου*

Ένα από τα «δικά» μας κρητικά ρητά είναι το «Μόνος σου χόρευε.. και όσο θέλεις πήδα» ,

Κοιτώντας τις εξελίξεις γύρω μας και  τα ..ετσιθελικά διλήμματα  που μας επιβάλλουν οι …πάσης φύσεως φίλοι μας , έρχεται αβίαστα πλέον στο μυαλό η ανάγκη για άμεση αλλαγή στάσεις όσον αφορά τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής και εμπορικής μας καθημερινότητας.

Όσον αφορά τον πρωτογενή μας τομέα , η εκπαίδευση των νέων αγροτοκτηνοτρόφων είναι μονόδρομος. Η συμβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας και ΔΙΕΚ οφείλει να είναι καθοριστική. Οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς τρέχουν με αλματώδη βήματα και μόνο κατά τύχη μαθαίνουμε τις εξελίξεις .

ΠΡΟΤΑΣΗ:

-Εισαγωγή στις σχολές του ΟΑΕΔ και τα ΔΙΕΚ ειδικοτήτων που αφορούν την γεωργία και την κτηνοτροφία, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον νέο αγροτοκτηνοτρόφο να έχει μια πιστοποίηση που θα του είναι απαραίτητο εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική του και επιχειρηματική σταδιοδρομία .

-Συνεργασία με το Επιμελητήριο και διαρκής ενημέρωση για τις ανάγκες τις αγοράς, εγχώριας και μη , σε νέα αγροτοκτηνοτροφικά  προϊόντα. Το Επιμελητήριο θα λειτουργεί ως δέκτης των παραπάνω πληροφοριών και πομπός, ώστε να ενημερώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

-Ίδρυση φορέα νέου αγρότη και κτηνοτρόφου, με καταγραφή του στα μητρώα και επιδοτούμενα προγράμματα που θα αφορούν ΑΥΣΤΗΡΑ  εγκαταστάσεις και τυποποίηση καθώς και επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης.

-Απορρόφηση τουλάχιστον κατά 40 % ντόπιων προϊόντων στην τοπική αγορά, με γεωμετρικά κριτήρια απόστασης (έως 60 χλμ ), αλλά και ποιοτικά.

 

Να δώσουμε κίνητρα στον νέο, να εξειδικεύσουμε το προϊόν μας , να αγαπήσουμε τον τόπο μας.

Εν τέλει, πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε μια γενναία απόφαση: Ή θα σώσουμε την «παρτίδα» ΤΩΡΑ ή θα τρέχουμε σε λίγα χρόνια να βγούμε από το αδιέξοδο.

Ας γυρίσουμε στις αξίες που μας ανέθρεψαν και ας θυμηθούμε τους παλιούς που έλεγαν:

«Μάθε τέχνη και άσε την

Και όταν πεινάσεις πιάσε την»

 

*O Πέτρος Σπ. Χατζησταύρος είναι Πολιτικός Μηχανικός, Επιχειρηματίας

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom