Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήStories"Σβήσαμε την καψούρα μας" με τα τραγούδια του - Ο πιο εμπορικός...

“Σβήσαμε την καψούρα μας” με τα τραγούδια του – Ο πιο εμπορικός δίσκος όλων των εποχών ανήκει στον Πουλόπουλο

Του Ηλία Κυριακόπουλου*

Ο θάνατος του μεγάλου τραγουδιστή Γιάννη Πουλόπουλου σκόρπισε θλίψη σε όλους τους Έλληνες που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του, που έκλαψαν ακούγοντάς τα, που “έσβησαν την καψούρα τους με αυτά…” 

Το 1969 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Ο Δρόμος” και θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας. Η μοναδική διαχρονική επιτυχία του “Δρόμου”, οφείλεται στο ότι οι Μίμης Πλέσσας και Λευτέρης Παπαδόπουλος κατάφεραν να “πιάσουν” μια ολόκληρη νεοελληνική περίοδο, ενώ η πασίγνωστη φωνή του Πουλόπουλου από τις ελληνικές ταινίες, “απογείωσε” τον δίσκο, ενώ ταίριαξε αρμονικά με τις υπέροχες ερμηνείες της Ρένας Κουμιώτη και της Πόπης Αστεριάδη.

Η ιστορία του δίσκου και ο “πόνος” που αφήνουν τα τραγούδια ακούγοντάς τα…

Το “Ξημερώνει Κυριακή” γράφτηκε για να θυμίζει την προσμονή για την δημοκρατία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα κομμάτια εκτός από τα “Ξημερώνει Κυριακή” και “Φραγκόκκλησα”, δεν έχουν ρεφρέν.

Τo 1969 ο Μίμης Πλέσσας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχαν ήδη δημιουργήσει τις πρώτες τους κοινές επιτυχίες για τον ελληνικό κινηματογράφο: “Μην του μιλάτε του παιδιού”, “θα πιω απόψε το φεγγάρι”, “Άνοιξε πέτρα”, τραγούδια που δίνουν το στίγμα τους ακόμη και σήμερα.

Οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν τα τραγούδια στον τότε διευθυντή της ΛΥΡΑ Αλέκο Πατσιφά, ο οποίος δίνει και τον τίτλο στο έργο: “Ο Δρόμος”.

Η ηχογράφηση της ορχήστρας στα στούντιο της “Κολούμπια” κρατάει μόνο δέκα ώρες.

Δύο μέρες μετά, έρχονται οι τραγουδιστές (Γιάννης Πουλόπουλος, Ρένα Κουμιώτη και Πόπη Αστεριάδη) και ηχογραφούν “μια κι έξω” τα τραγούδια.

Ο δίσκος κυκλοφορεί, ξεπερνά τις 50.000 πωλήσεις (έχει καταχωρισθεί ως ο πρώτος “χρυσός” ελληνικός δίσκος) αλλά -εν μέσω δικτατορίας- δεν παίζεται από το κρατικό ραδιόφωνο.

Το βασισμένο στα τραγούδια του δίσκου θεατρικά έργο “Ο δρόμος”, που παρουσιάζεται στο θέατρο “Κατίνα Παξινού”, κατεβαίνει εσπευσμένα λόγω παρεμβάσεων της λογοκρισίας.

Μόνο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο δίσκος θα δείξει τη δυναμική του.

Τα τραγούδια γίνονται -το ένα μετά το άλλο και με προεξάρχον το “Άγαλμα” – επιτυχίες. Μέχρι σήμερα, ο “Δρόμος” έχει πουλήσει πάνω από 3.000.000 αντίτυπα και θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

Πληροφορίες από news247.gr & ellinikoskinimatografos.gr

Ο κατάλογος των τραγουδιών του δίσκου με έξι κομμάτια στην κάθε πλευρά

Α1 Γέλαγε η Μαρία – Γιάννης Πουλόπουλος

Α2 Φραγκοκλησά Γιάννης Πουλόπουλος – Πόπη Αστεριάδη

Α3 Μέθυσ’ απόψε το κορίτσι μου – Γιάννης Πουλόπουλος

Α4 Ο Τρελλός – Γιάννης Πουλόπουλος

Α5 Πρώτη φορά – Ρένα Κουμιώτη

Α6 Πήρα σύννεφο δυο τόπια – Γιάννης Πουλόπουλος

Β1 Ξημερώνει Κυριακή – Γιάννης Πουλόπουλος

Β2 Η Μυρσίνη βάζει τ’ άσπρα – Γιάννης Πουλόπουλος

Β3 Δώδεκα μαντολίνα – Γιάννης Πουλόπουλος

Β4 Το Άγαλμα – Γιάννης Πουλόπουλος

Β5 Δώσε Μου Το Στόμα Σου – Ρένα Κουμιώτη

Β6 Έπεφτε Βαθειά Σιωπή – Γιάννης Πουλόπουλος

*Ο Ηλίας Κυριακόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom