Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΓάλλος υφυπουργός για Αν. Μεσόγειο: Όταν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ απειλείται, το...

Γάλλος υφυπουργός για Αν. Μεσόγειο: Όταν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ απειλείται, το στηρίζουμε

«Όταν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται, οφείλουμε να το στηρίξουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Η Γαλλία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Αυτή τη σαφέστατη δήλωση έκανε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση των Παρισίων να αποτρέψουν τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest-France, ο 38χρονος πολιτικός που είχε διατελέσει «sherpa» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήτοι στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας στις προπαρασκευαστικές εργασίες του Συμβουλίου της ΕΕ πριν αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπογραμμίζει ότι «επιθυμούμε μια οργανωμένη σχέση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση εν μέσω απειλών. Υπάρχουν ήδη κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί στα τέλη του 2019. Μπορούμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα τις επόμενες εβδομάδες εφόσον η στάση της Τουρκίας δεν αλλάξει».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπον η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση αδυναμίας καθώς ήρθε η ώρα να μάθει εκ νέου τη γλώσσα της ισχύος. «Φυσικά και χρειάζεται να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πολλά ζητήματα. Η Τουρκία είναι εμπορικός εταίρος, είναι γειτονική χώρα της ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ […] αλλά δεν γίνεται να μετατρέψουμε τη συνεργασία σε εξάρτηση».

Σύμφωνα με τον ίδιον ορισμένες δυνάμεις όπως η Τουρκία δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να μην απαντήσει στις προκλήσεις. «Η ΕΕ δεν είναι ούτε ένα σούπερ – μάρκετ, ούτε ένα συρτάρι με μετρητά. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο. Όταν ένα κράτος μέλος απειλείται, πρέπει να δοθεί αμέσως ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα υποστήριξης. Και πιστεύω ότι η Γαλλία είναι αναμφίβολα περισσότερο προετοιμασμένη να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Γερμανία κινείται, πιστεύω, προς αυτή τη θέση».

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom