Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΦυσικό αέριο: Δεν κάνει αρκετά η Ε.Ε. για να επιβιώσει τον χειμώνα...

Φυσικό αέριο: Δεν κάνει αρκετά η Ε.Ε. για να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο

Την ώρα που η Gazprom παίζει ξανά παιχνίδια και «κόβει» λόγω… ανωτέρας βίας το φυσικό αέριο στη Γερμανία, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) «χτυπά» ηχηρότατο καμπανάκι για την Ε.Ε.: δεν κάνει πολλά για να μπορέσει να αντέξει το χειμώνα!

Κατά τον Φατίχ Μπιρόλ, ο «κόκκινος συναγερμός» έχει ήδη «ηχήσει» για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίνει, θα πρέπει να μειώσει πιο γρήγορα, από ό,τι σήμερα, τη ζήτηση φυσικού αερίου για να συγκεντρώσει τα αποθέματά της, εάν θέλει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο. Αυτή είναι η προειδοποίηση του διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που «ανησυχεί για τους επόμενους μήνες».

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο του.

«Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου», προσθέτει.

Ο οικονομολόγος παρατηρεί «πρόοδο» για την απαλλαγή από τη ρωσική εξάρτηση, «αλλά όχι αρκετή, κυρίως από πλευράς ζήτησης, για να μην βρεθεί η Ευρώπη σήμερα σε μια απίστευτα επισφαλή κατάσταση».

Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ευρώπη θα πρέπει να αποθηκεύσει σε τρεις μήνες επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αρκετά για να γεμίσουν 130 πλοία μεταφοράς LNG), ώστε να καλυφθεί με αποθέματα γεμάτα κατά 90%.

Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, η κύρια οδός παράδοσης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και επί του παρόντος υπό συντήρηση, θα επανεκκινηθεί από τους Ρώσους την Πέμπτη 21 Ιουλίου, και αυτό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Αλλά «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πλήρη διακοπή», αναφέρει ο Μπιρόλ.

Απέναντι σε αυτό, ο ΔΟΕ προτείνει επειγόντως μέτρα όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη μείωση της κορύφωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, προσθέτει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλεί τις κυβερνήσεις «να προετοιμάσουν τους πολίτες» μέσω εκστρατειών, καθώς «κάθε ενέργεια μετράει. Απλές κινήσεις όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς μπορεί να εξοικονομήσει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται από τον Nord Stream κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα».

Πηγή: newsit.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom