Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚρήτη«Φλόγες Ανατολής. 100 χρόνια αλησμόνητες πατρίδες»| Διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία...

«Φλόγες Ανατολής. 100 χρόνια αλησμόνητες πατρίδες»| Διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το ΠΣΚΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ και με τη συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Ηρακλείου

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται εκδήλωση από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΠΣΚΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ και με τη συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Ηρακλείου, με τίτλο «ΦΛΟΓΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ- 100 χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες» ΚΑΙ με στόχο να τιμηθεί η ιστορική μνήμη.

«Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε στην υλοποίηση των εκδηλώσεων για το «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού», όπως χαρακτήρισε το 2022 ομόφωνα  η Περιφέρεια Κρήτης, στη μνήμη των Προσφύγων που έφτασαν πριν από 100 χρόνια Κρήτη», τόνισε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έγινε στην Περιφέρειας Κρήτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης.

Όπως επεσήμανε, θα ακολουθήσουν πολλές και ποικίλες ακόμη εκδηλώσεις, «οι οποίες πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς. Οι οποίοι κατέφθασαν διωκόμενοι στον τόπο μας, τον οποίο αγάπησαν ως δεύτερη πατρίδα, και αγωνιζόμενοι σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες συνέβαλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας του».

Η επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής έχει δύο διαστάσεις, την τραγική και την ελπιδοφόρα, την θλιβερή  και την χαρμόσυνη. Τιμώντας αυτή την επέτειο, στόχος είναι να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των δραματικών γεγονότων, που συνθέτουν μια από τις μεγαλύτερες συμφορές του Ελληνισμού χωρίς εμπάθεια, ρεβανσισμό, μίσος και εχθρότητα, αλλά με ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, με αυτοκριτικό αναστοχασμό, με σκοπό να μην επαναληφθούν λάθη και κυρίως τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα.

«Είναι καθήκον μας και υποχρέωση προς τις επερχόμενες γενιές η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Στο πλαίσιο αυτό και με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την εκδίωξη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, η ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ και το ΠΣΚΗ συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κρήτης και μικρασιατικά σωματεία, στη διοργάνωση συναυλίας τιμής και μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες στις 11/7/2022 στο αίθριο του ΠΣΚΗ», επεσήμανε η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλλα Αρχοντάκη.

Για τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Κρήτη από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας, μίλησαν οι: Γιαουρτάς Δημήτριος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, Μακαρόνας Γρηγόρης Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, Ασπετάκη Ελένη Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Αλικαρνασσού “Η ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ”, Τσαγκαράκη Αντωνία (Γραμματέας της Λέσχης Ποντίων νομού Ηρακλείου, “Εύξεινος Πόντος”, Χατζηαδάμ Χριστίνα (Πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου), Δημόπουλος Νίκος Γραμματέας του Σύλλογου Μικρασιατών Κρήτης, “ο Άγιος Πολύκαρπος” και  Γιαουρτάς Γεώργιος Πρόεδρος του Συλλόγου ιστορικής μνήμης και ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού «Η ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ».

Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο, στην Αλικαρνασσό, στη Πεδιάδα, στη Μεσσαρά και σε όλους τους νομούς του νησιού, δημιούργησαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της σύγχρονης Κρήτης.

Έτσι, με αυτή την εκδήλωση «τιμούμε τους αγώνες των πατεράδων μας και των παππούδων μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν και όσοι κατάφεραν και σώθηκαν, επέστρεψαν στην Ελλάδα, ρίζωσαν εδώ και οι αγώνες τους έδωσαν καρπούς. Μετέφεραν τον πολιτισμό και τις αξίες ζωής και παρά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να στήσουν μια νέα ζωή, με μία μικρή εικόνα κρυμμένη στα στήθη και τη άσβεστη μνήμη τους, που τους έδινε την δύναμη να προχωρήσουν. Άνδρες και γυναίκες έστησαν τις δουλειές τους και προώθησαν τον πολιτισμό και τις αξίες τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 11 Ιουλίου και ώρα 20.30 στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Η είσοδος θα γίνεται με δελτία εισόδου που θα διατίθενται στη γραμματεία εισόδου της Περιφέρειας Κρήτης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ ΡΑΖΕΛΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΚΟΚΟΚΑΛΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ-

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΔΑΣ  ούτι

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΓΕΛΑΣ  κανονάκι

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ  βιολί.

ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ – ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ¨Η ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ¨

– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Και η χορωδία του συλλόγου

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Παρουσίαση προγράμματος Έφη Μαχιμάρη

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom