Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήF-35: Οι ΗΠΑ «ξεκλειδώνουν» και τυπικά την πώλησή τους στην Ελλάδα, προσεχώς...

F-35: Οι ΗΠΑ «ξεκλειδώνουν» και τυπικά την πώλησή τους στην Ελλάδα, προσεχώς οι εξελίξεις

Το επίσημο «σήμα», που θα «ξεκλειδώσει» τα επόμενα στάδια της διαδικασίας για την πώληση των μαχητικών F-35, αναμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της πώλησης των F-35. Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον κάνουν λόγο για ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο. Γεγονός που ουσιαστικά θα «κλειδώσει» και τυπικά την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα.

Οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν εξελίξεις στο θέμα των F-35 για τη χώρα μας, καθώς στην Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται ότι μια ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση θα μπορούσε να στείλει λάθος μηνύματα στην Αθήνα. Φαίνεται πως μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που προκλήθηκε (λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί από τους Αμερικανούς η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), στην Ουάσιγκτον κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρονοτριβής και ο Οκτώβριος πρέπει να είναι μήνας εξελίξεων «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί αναμένουν να δουν αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να τηρήσει την πολιτική δέσμευση που έδωσε στο Βίλνιους και να φέρει το θέμα της Σουηδίας προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την έναρξη των εργασιών της, την 1η Οκτωβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα του δώσουν λίγες εβδομάδες περιθώριο για να δουν τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει. Αν προχωρήσει στο θέμα της Σουηδίας –κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουροι ούτε στην κυβέρνηση ούτε και στο Κογκρέσο– θα επιχειρήσουν να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-16, επαναφέροντας παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα το πακέτο κατοχύρωσης, εγγυήσεων και παροχών που είχε διαμορφωθεί το καλοκαίρι.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθεί η Ουάσιγκτον τη δυναμική που αναπτύσσεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρώντας ότι οι αλλεπάλληλες επαφές του τελευταίου διαστήματος συμβάλλουν στην εμπέδωση και τη διατήρηση του θετικού κλίματος. Οπως είπε στην Καθημερινή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ικανοποιημένες στον μέγιστο βαθμό» από αυτή τη συνάντηση. «Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει στην Αγκυρα ότι θεωρούν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα ως απαραίτητη (αλλά όχι βεβαίως τη μοναδική) προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και έχουν επίσης διαμηνύσει ότι τα θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας αποτελούν κόκκινη γραμμή και πρέπει να μείνουν έξω από κάθε πλαίσιο διαπραγμάτευσης, για να μπορέσει η όποια διαδικασία να είναι παραγωγική.

Πηγή: dnews.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom