Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΕρώτηση Βολουδάκη προς Χαρδαλιά για τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στα Χανιά

Ερώτηση Βολουδάκη προς Χαρδαλιά για τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στα Χανιά

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με ερώτησή του προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, θέτει το θέμα της παράτασης των ειδικών περιοριστικών μέτρων στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, ο Μ.Βολουδάκης ερωτά στη βάση ποιων κριτηρίων ελήφθη η σχετική απόφαση, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός.

Ο Μ.Βολουδάκης τονίζει ότι πρέπει να επιβάλλονται όλα τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, με την κατά το νόμο ορισμένη διαδικασία, ενώ προσθέτει ότι προϋπόθεση της συστράτευσης της κοινωνίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι η επαρκής τεκμηρίωση των μέτρων και η παροχή της σχετικής πληροφόρησης.

Σημειώνεται ότι ο Μ.Βολουδάκης χαρακτηρίζει παράλληλα απολύτως καταδικαστέα τα μεμονωμένα περιστατικά απείθειας στην εφαρμογή των μέτρων.

Το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά

Θέμα: Ειδικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα Χανιά

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η ισχύς των ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Π.Ε. Χανίων παρατάθηκε ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση αυτή επεβλήθη παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων εμφανίζεται μειούμενος τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου τα κρούσματα ήταν 13, ενώ τις πρώτες 15 του Σεπτεμβρίου τα κρούσματα ήταν 6, με την τουριστική κίνηση να είναι το ίδιο διάστημα σημαντικά μειωμένη.

Προφανώς τα επιδημιολογικά κριτήρια είναι περισσότερα και πιο σύνθετα από τον απλό αριθμό των κρουσμάτων. Αυτά τα κριτήρια όμως θα έπρεπε να παρουσιάζονται αναλυτικά, μαζί με τη σχετική εισήγηση του αρμοδίου οργάνου, δεδομένων των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ασφαλώς η πρώτη προτεραιότητα σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβάλλονται όλα τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί με την κατά το νόμο προσδιορισμένη διαδικασία. Για να είναι όμως η κοινωνία αποτελεσματικός σύμμαχος στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, πρέπει να είναι και επαρκώς πληροφορημένη.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απομονωθούν και δε θα επαναληφθούν τα απολύτως καταδικαστέα μεμονωμένα περιστατικά απείθειας στην εφαρμογή των μέτρων, τα οποία έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά.

Ερωτάται ο Υφυπουργός:

  • Με ποιο σκεπτικό επεβλήθη στις 15 Σεπτεμβρίου η παράταση των μέτρων ως τις 30 Σεπτεμβρίου παρά το μικρό αριθμό κρουσμάτων το αμέσως προηγούμενο διάστημα;

  • Γιατί δεν εφαρμόσθηκε η πρακτική που εξαγγέλθηκε για ανά τριήμερο αναθεώρηση των μέτρων; Θα εφαρμοσθεί στο εξής;

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom