Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΥγείαΈρχονται εμβόλια «δύο γεύσεων»: Έτσι θα επιλέξετε ποιο θα σας «δώσει» μεγαλύτερη...

Έρχονται εμβόλια «δύο γεύσεων»: Έτσι θα επιλέξετε ποιο θα σας «δώσει» μεγαλύτερη ανοσία

Το πότε κόλλησε κάποιος κορονοϊό, θα καθορίσει ποιο από τα τροποποιημένα εμβόλια θα είναι καλύτερο για την επίτευξη ανοσίας σύμφωνα με ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Το πότε κόλλησε κάποιος κορονοϊό αυτή τη χρονιά, δηλαδή το χειμώνα ή φέτος το καλοκαίρι, θεωρείται πως θα καθορίσει και το ποιο από τα τροποποιημένα εμβόλια θα είναι περισσότερο ωφέλιμο για την επίτευξη ανοσίας να επιλέξει.

Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 400 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται παραδόσεις και του εμβολίου της Moderna. Μέχρι το Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν τα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του πρόκειται για επικαιροποιημένα εμβόλια με δύο “γεύσεις”. Τα πρώτα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι της Όμικρον 1 (που δεν είναι και πολύ διαφορετική από την Όμικρον 2). Τα δεύτερα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι των Όμικρον 4 και 5.

“Αν κάποιος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο-Απρίλιο (οπότε επικράτησαν οι Όμικρον 1 και 2) θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να κάνει το επικαιροποιημένο Όμικρον 4,5, ενώ αν μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη Όμικρον 4,5 θα ήταν μάλλον καλύτερα να κάνει το Όμικρον 1,2” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το επόμενο υποστέλεχος της Όμικρον που θα έρθει, τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως ακόμα δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν και θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποκλάδος της Όμικρον, οπότε τα εμβόλια αυτά φαίνονται προς το παρόν ισοδύναμα” είπε.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom