Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΕπίθεση φιλίας από Μητσοτάκη προς τον τουρκικό λαό: «Δεν είμαστε ο εχθρός...»

Επίθεση φιλίας από Μητσοτάκη προς τον τουρκικό λαό: «Δεν είμαστε ο εχθρός…»

Επίθεση φιλίας προς τον λαό της Τουρκίας έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με ανάρτησή του στο Twitter, λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τα αυστηρά μηνύματα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του, γραμμένη στα τουρκικά, στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter αναφέρει τα εξής:

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έτεινε χείρα φιλίας απ’ ευθείας στον τουρκικό λαό και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών».

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν μία μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας.

»Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.

Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

«Καμμία επιθετική κίνηση δεν γίνεται ανεκτή»

Πάντως, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου συνιστά «κόκκινη γραμμή», επισημαίνοντας πως καμία επιθετική κίνηση από πλευράς της γείτονος δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

«Η Τουρκία επιδίδεται σε μια αναθεωρητική ρητορική. Είναι η τέταρτη ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εκτιμώ ότι δυστυχώς η Τουρκία διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο», είπε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει ως εξής: «Η Τουρκία αρχίζει να έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Απειλεί ότι θα έρθει νύχτα στη χώρα μου. Αυτή δεν είναι λογική ειρηνοποιού, αλλά λογική επιτιθέμενου. Απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με casus belli. Πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Μυτιλήνη. Σας ρωτώ: Είναι αυτή η συμπεριφορά σύννομη και σύμφωνη μιας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ; Από αυτό το βήμα θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη».

Το μεταναστευτικό

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Τουρκία επιμένει να το εργαλειοποιεί και έκανε λόγο για «εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο».

Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η αναφορά στο Κυπριακό

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε στην εισβολή που δέχεται εδώ και μήνες η Ουκρανία από την Ρωσία, την επίθεση που δέχεται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια η Κύπρος.

Όπως είπε, «η Άγκυρα, όντας σε διεθνή απομόνωση, επιμένει σε μια λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά μια επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».

 

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη

Ουσιαστικά με την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Στο ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα αυτών των τεσσάρων ημερών, ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες, τις επαφές, τις συνεντεύξεις και τις συναντήσεις επί αμερικανικού εδάφους μετέφερε το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.

Στην οικονομία, όπου όπως είπε η χώρα γύρισε σελίδα, πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αντιμετωπίζουμε εξωγενείς κρίσεις όπως η πανδημία ή οι ανατιμήσεις στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πιο αποτελεσματικά από άλλες χώρες.

Στα ελληνοτουρκικά, όπου ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδωσε συνολική και σαφή απάντηση σε όσα λέει η τουρκική ηγεσία και εξέθεσε την επιθετική συμπεριφορά με πολεμική γλώσσα της τουρκικής ηγεσίας στη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα απευθυνόμενος προς τον τουρκικό λαό τόνισε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή ενώ έθεσε ως κόκκινη γραμμή την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται bullying.

Στο μεταναστευτικό, όπου απάντησε στην παραπληροφόρηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που σώσει ανθρώπινες ζωές και θα εξακολουθήσει να φυλάει τα σύνορα.

Στο θέμα της Ουκρανίας, όπου επισήμανε την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στη σωστή πλευρά της ιστορίας και εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να αποτύχει ο αναθεωρητισμός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για την Τουρκία, στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ότι πλέον οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία έχει ξεφύγει πολλαπλώς. Διαπιστώνουν ότι η γειτονική χώρα αρχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε τίποτα αναπάντητο, επανέλαβε σαφώς την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, ανέδειξε τον πολυσήμαντο ρόλο της χώρας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακού κόμβου και δικαίωσε εκείνους που θεωρούν πλέον την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom