Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήStoriesΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2022: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2022: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Της Κυριακής Ψαρουδάκη

Μια μικρή συμβολή στην προσφυγική μνήμη των προγόνων μας.
Το 1922 ο Ελληνισμός μετά από 3.000 χρόνια σταμάτησε να αναπτύσσεται στην Ανατολή.
900.000 περίπου πρόσφυγες μετακινήθηκαν στην Ελλάδα και συντέλεσαν σε μακροχρόνια βάση
στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της δομή. Σε όλα τα μέρη της μετέφεραν τον
πολιτισμό τους.

Οι κυνηγημένοι από τους Τούρκους και θαλασσοδαρμένοι ναυαγοί της Ανατολής προσπάθησαν να διασώσουν και να επαναφέρουν στη ζωή τους τις συνήθειες που είχαν στη γενέθλια γη τους. Περισσότερο από όλα τα ενθυμήματα που κατάφεραν να πάρουν μαζί τους αφορούσαν ό,τισχετιζόταν με την πίστη τους.Εκείνη τους βοήθησε να νικήσουν τις ανυπέρβλητες δυσκολίες και να καταφέρουν να προσαρμοστούν στην καινούρια πραγματικότητα.

Σας παραθέτω την αφήγηση της γιαγιάς Κυριακούλας σχετικά με τη θαυματουργή εικόνα της
Παναγίας της Ελεούσας
-Το χωριό μας ονομαζόταν Ρεϊς Ντερέ, κεφαλοχώρι κοντά στα Αλάτσατα, με περίφημους
ψαλτάδες και αξιόλογους μουσικούς. Κατά κύριο λόγο καλλιεργούσαμε αμπέλια.Υπήρχαν αρκετές εκκλησίες και ένα μοναστήρι. Εκεί δύο Ρεϊζντεριανοί έφεραν τη θαυματουργή εικόνα της Ελεούσας πανομοιότυπη με την εικόνα ‘Άξιον εστιν΄’ του Αγίου Όρους.Όταν μιλούσαμε για εκείνη λέγαμε η Παναγία μας.

Στον πρώτο διωγμό του 1914, επειδή είμαστε άνετοι στον ξεσηκωμό μεταφέραμε την εικόνα
της,όσο και τις εικόνες του τέμπλου του Αγίου Δημητρίου στη Χίο.
Ήρθε όμως και ο δεύτερος διωγμός το οριστικό ξερίζωμα.Χάσαμε τα πάντα,φύγαμε διωγμένοι,κυνηγημένοι, χωρίς να πάρουμε τίποτα, κουραλιασμένοι και ξυπόλητοι.

Το βράδυ της καταστροφής είχαμε μαζευτεί στο σπίτι του Ρηγάκη.Δυο καλόγριες έφεραν την
εικόνα της Ελεούσας κρυμμένη κάτω από μια πετσέτα. Κάναμε το σταυρό μας και την κρύψαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε.Το πρωί το χωριό καιγόταν, η Ευρυδίκη του Ρηγάκη έτρεξε με την εικόνα στην αγκαλιά της.Οι Τούρκοι την βλέπουν και την κυνηγούν.Πέρασε από το φούρνο του σπιτιού του Μπαρούμα. Τη βάζει στο φούρνο και την κρύβει με μερικές πέτρες. Οι περισσότεροι έπεσαν στα χέρια των Τούρκων.Άλλους έσφαξαν άλλους έπαιρναν, άλλοι έπεσαν στη θάλασσα. Από αυτούς που ξέφυγαν από τους Τούρκους ήταν και ο Μπαρούμας,που στο φούρνο του ήταν κρυμμένη η εικόνα. Το βράδυ είδε στον ύπνο του την Παναγία και του είπε πως είναι στο φούρνο του και να πάει να την πάρει. Δεν τόλμησε να βγεί από την κρυψώνα του. Το όνειρο επαναλήφτηκε και το δεύτερο και το τρίτο βράδυ.
Στο τέταρτο, ξεκίνησε μόλις νύχτωσε. Πήρε την εικόνα και έφυγε. Ξημερώματα έφτασε στην
παραλία με την εικόνα στην αγκαλιά του.Χαρήκαμε όλοι και της φτιάξαμε με πέτρες ένα πρόχειρο εικονοστάσι. Η πείνα όμως μας θέριζε. Είδαν ζώα από μακρυά και πήγαν να φέρουν ένα. Τους πήραν χαμπάρι οι Τούρκοι, μάζεψαν πάνω από 500 άτομα και τους πήραν για τα Αλάτσατα. Μαζί με τον παππού σου το Γιομελάκη,είχαμε τρυπώσει βαθιά σε μια σπηλιά.

Όταν πέρασε το κακό ο παππούς σου βγήκε, για να βρει λίγο νερό, ήμουν έγκυος τον πατέρα σου. Εκεί κοντά ήταν ένα σπιτάκι σε ένα αμπέλι. Ήταν άδειο. Υπήρχαν μόνο λίγα άχυρα σε μια γωνιά Ξαφνικά είδε κάτι να γυαλίζει στα άχυρα.Ήταν η εικόνα της Ελεούσας.
Ο Γιομελάκης με την εικόνα στα χέρια κατέβηκε στη θάλασσα.Έκανε το σταυρό του, βούτηξε
τρεις φορές την εικόνα στη θάλασσα και την παρακάλεσε:’Παναγία μου, κάνε το θαύμα σου!’
Στείλε ένα καράβι να σωθούμε εμείς και εσύ.Μαζεψε λίγα ξερόκλαδα και άναψε φωτιά. Σε λίγο φάνηκε ένα καΪκι Οινουσιώτικο.Μας πήγε στη Χίο. Μετά από έξι μήνες πήγαμε στη Λήμνο.

Ύστερα από ένα χρόνο αποφασίσαμε με τον παππού σου να καταλήξουμε στην ΚΡΉΤΗ.Το πλοίο που μας μετέφερε πλεύρισε στο Άγιο Όρος. Έμαθαν οι μοναχοί για τη θαυματουργή εικόνα και ζήτησαν να την αγοράσουν. Όλοι, όμως αποφασίσαμε πως η εικόνα είναι ιερό κειμήλιο της πατρίδας μας και ο παππούς σου τους απάντησε: ’Δεν πουλώ την εικόνα,ανήκει σε όλους τους συγχωριανούς μας!’

Καταλήξαμε στην Ιεράπετρα.Την είχαμε στο σπίτι μας.Πολύς κόσμος ερχόταν να προσευχηθεί και να ζητήσει τη βοήθειά της.
-Παιδί μου, η πίστη είναι η βάση της αγάπης και μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε!
– Σε ευχαριστώ,γιαγιά, Κυριακούλα!

ΣΤΙΣ 11/9/1968, θεμελιώθηκε ο ιερός ναός της Παναγίας της Ελεούσας στην Ιεράπετρα!

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom