Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνίαΕντυπωσιακή εικόνα από τεράστια έκρηξη σε μαύρη τρύπα που θα μπορούσε να...

Εντυπωσιακή εικόνα από τεράστια έκρηξη σε μαύρη τρύπα που θα μπορούσε να «σκεπάσει» 16 φεγγάρια

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη λεπτομερή εικόνα μιας τεράστιας έκρηξης από την κοντινότερη μαύρη τρύπα «τέρας» που φτάνει σε μέγεθος τα 16 φεγγάρια. Η εικόνα δείχνει, σύμφωνα με το space.com, ραδιοεκπομπές υλικού που εκτοξεύεται από τη μαύρη τρύπα με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός.

Γιγάντιοι λοβοί πλάσματος φαίνονται να εξαπλώνονται περισσότερο από ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά από το κέντρο του γαλαξία της, τον Κένταυρο Α, ο οποίος απέχει περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και είναι ο πέμπτος πιο φωτεινός γαλαξίας στο διάστημα όπως φαίνεται από τη Γη.

Στο κέντρο του βρίσκεται η πλησιέστερη γνωστή μαύρη τρύπα που τροφοδοτεί ενεργά τον πλανήτη μας, ένα «γίγαντας» με μάζα 55 εκατομμυρίων Ήλιων.

Όπως φαίνεται στην εικόνα, η μαύρη τρύπα καταβροχθίζει αέριο, σκόνη και ό,τι άλλο υλικό υπάρχει γύρω της και στη συνέχεια το εκτοξεύει σαν πίδακες που απλώνονται στη συνέχεια μακριά στο διαγαλαξιακό χώρο.

Ο ίδιος ο γαλαξίας καταλαμβάνει μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι στο κέντρο της εικόνας. Οι τελείες στο βάθος δεν είναι αστέρια αλλά άλλοι παρόμοιοι, πολύ πιο μακρινοί, γαλαξίες. Οι κουκκίδες στο πρώτο πλάνο είναι αστέρια στον δικό μας γαλαξία.

Η εικόνα τραβήχτηκε με το τηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA) στη Δυτικής Αυστραλία και έχει δημιουργηθεί από παρατηρήσεις ραδιοφώνου, οπτικών ακτίνων και ακτίνων Χ, όπως δήλωσε ο Benjamin McKinley, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που περιγράφει την έκρηξη.

*Η εξωτερική φωτογραφία είναι αρχείου

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom