Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021
Αρχική Κρήτη Έγγραφο εμφανίζει τους εμπόρους της Κρήτης να σπάνε την καραντίνα

Έγγραφο εμφανίζει τους εμπόρους της Κρήτης να σπάνε την καραντίνα

- Advertisement -

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι στην Κρήτη οι έμποροι στις 18 Δεκεμβρίου σπάνε την καραντίνα και ανοίγουν κανονικά τα καταστήματα τους παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Εμείς στην Κρήτη θα ανοίξουμε την αγορά και τα καταστήματα από 200 τ.μ. και κάτω στις 18 Δεκεμβρίου 2020 με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αντάρτικου και αναφέρθηκε σε μία ανακοίνωση – πρόταση της Ομοσπονδίας που εστάλη στον πρωθυπουργό.

Αυτό που ζητούν να εξετάσει η κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των καταστημάτων από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη είναι χαμηλό.

Τεράστιες πιέσεις για αλλαγή στο μοντέλο του εμπορίου

Για τεράστιες πιέσεις του παγκόσμιου συστήματος για την αλλαγή μορφής του εμπορίου κάνει λόγο, μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης.

«Οι πιέσεις που δεχόμαστε, όπως το να είναι κλειστές οι αγορές σύμφωνα με τις παθιασμένες οδηγίες των λοιμωξιολόγων, δείχνουν ότι υπάρχει μία διάθεση του συστήματος να αλλάξει η δομή και η διανομή του λιανικού εμπορίου. Έχουν στόχο – όχι μόνο στην Ελλάδα – να εξοντώσουν το λιανικό εμπόριο. Δυστυχώς, θα την πληρώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμαντάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα στο Ηράκλειο δεν μπορούν τόσο εύκολα να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή.

«Οι μεγάλες εταιρίες, οι πολυεθνικές, που είναι οργανωμένες θα μπορέσουν να επιβιώσουν στις συνθήκες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τοπικά έχει αρχίσει σταδιακά, οι προσπάθειες των εμπόρων να στραφούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Βέβαια, το λιανικό εμπόριο στο Ηράκλειο δεν είναι εξοικειωμένο και οι έμποροι δεν είχαν οργάνωση και την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους τεχνολογία. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η ζημιά θα είναι μεγάλη. Με το νέο χρόνο το λιανικό εμπόριο θα δεχθεί πολλές πιέσεις για ανακατατάξεις», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κουμαντάκης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -