Ο ενεργειακός «πόλεμος» Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ΕΕ σχεδιάζει να περιορίσει την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θέτοντας πλαφόν, την ώρα που ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση για… παγωμένο χειμώνα! Το ενεργειακό μπλακ άουτ πλανιέται σαν εφιάλτης πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο και το ζοφερό σενάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει στο προσκήνιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη να προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τις Βρυξέλλες.
«Ο στόχος είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξήγησε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα.
«Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης – σημαντικό για τα κράτη-μέλη – που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Παράλληλα, «η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή άλλων προμηθευτών ενέργειας, π.χ. LNG που επίσης η τιμή του είναι ακριβή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και η Επιτροπή την εξετάζει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε η ΕΕ να μην πληρώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές, αλλά παράλληλα να παραμείνει ανταγωνιστική για τους προμηθευτές LNG για να μη στραφούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριπτε τις κατηγορίες της ΕΕ για πολιτικά παιχνίδια γύρω από τον Nord Stream 1 και σημείωνε πως η ροή φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα το αγωγού. Ωστόσο η ομιλία του Πούτιν έκρυβε και μια ευθεία απειλή προς τους Ευρωπαίους: ότι δηλαδή η Ρωσία θα διακόψει πλήρως τις παραδώσεις φυσικού αερίου εάν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας.
Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση θα μπορούσε να ανεβάσει περαιτέρω τις απίστευτα υψηλές ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας στους ήδη δυσθεώρητους λογαριασμούς που πληρώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι ενέργειας και να μην παγώσουν οι ταλαιπωρημένοι πελάτες τους κατά τους επόμενους κρύους μήνες.
Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εργαλειοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η Ρωσία κατηγορεί τις κυρώσεις αυτές ότι προκάλεσαν τα προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, τα οποία αποδίδει σε βλάβες των αγωγών.
«Βαρύς χειμώνας ακρίβειας» για την Ευρώπη
Ο υβριδικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας δεν θα είναι «100άρι», αλλά Μαραθώνιος, γεγονός που σημαίνει ότι όλα θα κριθούν στις αντοχές, όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και των λαών. Αναλυτές που μίλησαν στον Bloomberg για το τι μέλλει γενέσθαι με την ακρίβεια στην Ευρώπη, επεσήμαναν ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι ο μοναδικός δύσκολος για τις τιμές στην ενέργεια, άρα και στο σύνολο της αγοράς και της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά ότι το ράλι, η ανασφάλεια και το υψηλό κόστος θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι και το 2025, οπότε προβλέπεται η σταδιακή αποκλιμάκωση, εφόσον πάντα δεν προκύψει κάποια νέα κρίση ή επιδείνωση της παρούσας κατάστασης.
«Η Ευρώπη ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα. Τα κράτη ενδέχεται να μην μπορούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης το επόμενο καλοκαίρι στον βαθμό που κατάφεραν φέτος», δήλωσε στο Bloomberg ο Niek Den Hollander, εμπορικός διευθυντής της γερμανικής Uniper.
«Κάποια στιγμή μεταξύ 2025 και 2027 είναι που θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να υποχωρούν στα επίπεδα των αρχών του 2021», προέβλεψε ο Ed Morse, επικεφαλής έρευνας προϊόντων στην Citigroup, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα εξαγωγής LNG «δεν αυξάνεται μέσα σε μία νύχτα».
«Δεδομένης της εξάρτησης που ανέπτυξε τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια, θα προκληθεί καταστροφή στη ζήτηση. Ο κόσμος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζει. Θα οδηγούμε το αυτοκίνητό μας σπανιότερα, θα ανοίγουμε τη θέρμανση πιο αραιά, θα ανοίγουμε τα φώτα πιο σπάνια και θα πρέπει να ζούμε με μία περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της Tellurian.
«Θα επιστρέψουμε σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Οι διακυμάνσεις στις τιμές ήρθαν για να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Helge Haugane, αντιπρόεδρος της νορβηγικής Equinor.
Πηγή: dikaiologitika.gr