Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΕνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ ημερών βλέπουν στην καταμέτρηση σε Νεβάδα και Αριζόνα

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ ημερών βλέπουν στην καταμέτρηση σε Νεβάδα και Αριζόνα

Τρεις ημέρες έχουν περάσει από τις ενδιάμεσες εκλογές και όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ είναι στραμμένα σε Αριζόνα και Νεβάδα. Και αυτό γιατί εκατοντάδες χιλιάδες μη καταμετρημένες ψήφοι θα κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Το αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στην Αριζόνα και τη Νεβάδα ίσως να μην γίνουν γνωστά προτού περάσουν κάποιες ημέρες, καθώς αξιωματούχοι και στις δύο πολιτείες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διαρκέσει ως την επόμενη εβδομάδα. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αν νικήσουν και στις δύο πολιτείες. Αν ωστόσο κερδίσουν από μία πολιτεία, οι επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου στη Τζόρτζια θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη μάχη.

Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι αργά αργά πλησιάζουν στο να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων, όπως την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Edison Research αργά χθες, Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει 197. Μένουν να κριθούν 27 έδρες, για κάποιες από τις οποίες η μάχη είναι στήθος με στήθος.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του σώματος, στην περίπτωση που το κόμμα του αποκτήσει την πλειοψηφία, κάτι που είχε χαρακτηρίσει “αναπόφευκτο” την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του να κερδίσουν τελικά οι Δημοκρατικοί. “Είναι ακόμα ζωντανές”, είπε αναφερόμενος στις ελπίδες του κόμματός του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom