Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΑπόψεις«Ένας γενναίος νέος κόσμος, σαν όλους τους προηγούμενους»

«Ένας γενναίος νέος κόσμος, σαν όλους τους προηγούμενους»

Ειρήνη Χνάρη

Γράφει η Ειρήνη Χνάρη*

Γενετική τροποποίηση

Ζούμε σε μια εποχή στην  οποία η παραβίαση ενός κανόνα διεθνούς εμπορίου είναι απείρως σοβαρότερη από την παραβίαση ενός δικαιώματος του ανθρώπου. Ο παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου είναι σίγουρα η ισχυρότερη πολεμική μηχανή στα χέρια των «αρπακτικών όπως επισημαίνει ο Ζαν Ζιγκλερ,  Ελβετός ανθρωπιστής και εκπρόσωπος τον ΟΗΕ.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, διακεκριμένα ως γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή βιολογικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι τρόφιμα που παράγονται από οργανισμούς, που έχουν εισαχθεί αλλαγές στο DNA τους, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της γενετικής μηχανικής. Οι τεχνικές γενετικής μηχανικής επιτρέπουν την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών καθώς και τον μεγαλύτερο έλεγχο των χαρακτηριστικών από προηγούμενες μεθόδους όπως αυτές η επιλεκτική διασταύρωση και η μεταλλαξιογένεση, έτσι  ένας οργανισμός εκτίθεται σε ραδιενέργεια ή χημικά συνεπώς να δημιουργηθεί μία μη συγκεκριμένη, αλλά μόνιμη αλλαγή.

Η εμπορική πώληση γενετικά τροποποιημένων τροφών ξεκίνησε το 1994. Οι περισσότερες τροποποιήσεις των τροφίμων επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο σε καλλιέργειες με υψηλή ζήτηση από αγρότες όπως η σόγια, το καλαμπόκι, η κανόλα και το βαμβάκι. Οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να είναι πιο ανθεκτικές σε παθογόνους παράγοντες και με καλύτερο θρεπτικό προφίλ..

Αυτή η ανακάλυψη ξεκίνησε ως η  Πράσινη Επανάσταση, μιας διεθνούς κίνησης που οραματιζόταν τον τερματισμό της πείνας σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως  όχι μόνο δεν εξάλειψε την πείνα αλλά με τη σειρά της προκάλεσε μια νέα σειρά προβλημάτων. Κολοσσιαίες βιομηχανίες στον αναπτυγμένο κόσμο, κυρίως στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, οι οποίες ειδικεύονται στη βιοτεχνολογία, έχουν από δεκαετίες τροποποιήσει γενετικώς ορισμένα προϊόντα όπως το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα, την τομάτα, κυρίως δε το καλαμπόκι και τη σόγια.

Η πορεία της μεθόδου αυτής από χώρα σε χωρα.

Σήμερα, 28 χώρες καλλιεργούν ΓΤΟ, 20 αναπτυσσόμενες και 8 ανεπτυγμένες σε έκταση 450 εκ. στρεμμάτων.

 Από το 1996 που εγκρίθηκε η καλλιέργεια ΓΤΟ για πρώτη φορά, έχουν φυτεύει 4,94 δις εκτάρια.

 Η μεγάλη πλειοψηφία των ΓΤΟ καλλιεργούνται σε 12 χώρες με «πρώτη» τις ΗΠΑ με περισσότερο από 175 εκ. στρέμματα.

 Μετα τις ΗΠΑ ακολουθεί  η:

 1. Βραζιλία με 110 εκ. στρέμματα.
 2.  Αργεντινή με 61 εκ. στρ.
 3.  Ινδία με 29 εκ. στρ.
 4.  Καναδάς με 27 εκ. στρ.
 5.  Κίνα με 20 εκ. στρ.
 6.  Παραγουάη με 10 εκ. στρ.
 7.  Πακιστάν με 7 εκ. στρ.
 8.  Νοτ. Αφρική με 7 εκ. στρ.
 9.  Ουρουγουάη με 4 εκ. στρ.
 10.  Βολιβία με 1 εκ. στρ.
 11.  Φιλιππίνες με ε1 εκ. στρέμματα.

Μικρότερες ποσότητες καλλιεργούν η Αυστραλία, το Μπαγλαντές, η Τσεχία, το Μεξικό, η Μιανμάρ, η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Σουδάν, η Ονδούρα, η Κούβα, η Χιλή, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κολομβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.13

ΟΗΕ: ανοδική τάση των ποσοστών από την πείνα στον κόσμο

Τα ποσοστά αυτών που υποφέρουν από την πείνα στον κόσμο αυξήθηκαν το 2017 για τρίτη συνεχομένη χρονιά  το φαινόμενο ενισχύεται από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά και την κλιματική αλλαγή, ενώ θέτει σε κίνδυνο τον παγκόσμιο στόχο τερματισμού του φαινομένου μέχρι το 2030.

Εκτός από την αύξηση τα πείνας αυξήθηκαν κατά πολύ και τα ποσοστά της παχυσαρκίας. Τα ποσοστά της πείνας φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε ολόκληρη την Αφρική και στη Νότια Αμερική με 821 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή έναν στους εννέα, να υποφέρουν από αυτή το 2017, σύμφωνα με την έκθεση State of Food Security and Nutrition in the World 2018 (Παγκόσμια Κατάσταση της Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής 2018).

Τον περασμένο χρόνο, σχεδόν 124 εκατομμύρια άνθρωποι σε 51 χώρες ήταν αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα πείνας.

Συνολικά 821 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούσαν το 2017 –έναντι 804 εκατομμυρίων το 2016– και η “Αφρική είναι η χειρότερα πληγείσα ήπειρος”, με σχεδόν το 21% του πληθυσμού της να υποσιτίζεται.

 • 11,4% του πληθυσμού υποσιτίζεται στην Ασία.
 • 6,1 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική
 •  7% στην Ωκεανία
 •  2,5% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον FAO, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (FIDA), την UNICEF, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (PAM) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν ανησυχία για την αύξηση της παχυσαρκίας στους ενήλικες, να πλήττεται από τη μάστιγα αυτή, η οποία αποδίδεται πλέον στις «πολλές μορφές κακής διατροφής»  που υπάρχουν σήμερα.

Συμπέρασμα

Ο μέσος καταναλωτής δέχεται πολλές αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τα ΓΤΟ, με αποτέλεσμα να νιώθει μπερδεμένος. Πάντως σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο πρέπει να τονιστεί είναι ότι, ψάχνοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί ώστε να αποκομίσουμε γνώσεις αλλά και  εμπειρίες μαθαίνοντας από ό,τι συμβαίνει σήμερα,  ερευνώντας τι μπορεί να προκύψει που ακόμη δεν μπορούμε  να γνωρίζουμε. Κάθε νέα τεχνολογία έτσι και η χρήση της γενετικής τροποποίησης τροφίμων μπορεί να συνοδεύεται από ευεργετικές επιδράσεις, όμως δεν παύει να εμπεριέχει και κινδύνους. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν πολλά στον άνθρωπο, οι μέχρι σήμερα γνωστοί κίνδυνοί τους για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού δεν είναι σημαντικοί και η εξάπλωση της χρήσης τους είναι πολύ γρήγορη. Πάντως, επιβάλλεται η χρήση δικλείδων ασφαλείας σε πολλούς τομείς και η αναζήτηση  με συνεχή εξέταση των πιθανών τους κινδύνων. Σε κάθε περίπτωση, η καλλιέργεια σήμερα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και η αθρόα εισαγωγή τους ως τρόφιμα σε είδη που καταναλώνουμε δίνει μια πρώτη εικόνα της αβεβαιότητας για το τι πραγματικά τρώμε.

Μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω έρευνας ώστε να αποδείξουν ότι τα Γ.Τ.Τ. και προϊόντα δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγειά ή το παγκόσμιο οικοσύστημα, οι αντιδικίες για την απελευθέρωση τους θα συνεχίζονται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποστηρίξουμε κι εμείς τους επιστήμονες και τους οργανισμούς που απαιτούν την υποχρεωτική αναγραφή των προϊόντων αυτών και την διασφάλιση της γενικής ανθρώπινης υγείας.

*Η Ειρήνη Χνάρη είναι συνεργάτιδα του Βήματος Κρήτης 

 

Πηγές

 1. ΟΗΕ
 2. file:///C:/Users/Cretan%20Corner/Downloads
 3. https://el.wikipedia.org
 4. http://okeanis.lib.puas.gr
 5. https://www.ekdd.gr/ekdda/files/ergasies_esdd/15/12/665.pdf
 6. https://www.mednet.gr/archives/2009-6/pdf/727.pdf

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom